nieuwsoverzicht

REO Veiling verkocht eerste van miljoenen komkommers - 16/1/2015

De REO Veiling heeft haar eerste primeurverkoop in het nieuwe jaar achter de rug. Komkommer beet op vrijdag 16 januari de spits af. Producent Nico Perneel uit Oostnieuwkerke (West-Vlaanderen) zorgde voor de nationale primeurverkoop. Zijn dynamisch familiebedrijf is jaarlijks één van de eersten met Belgische komkommers. “We telen uitsluitend komkommers onder glas op 6 hectare”, legt Nico Perneel uit. “We zijn vanaf begin januari tot begin november in productie op basis van 3 teeltcyclussen in verschillende afdelingen van onze twee serres van elk 3 hectare. De primeurkomkommers werden klassiek geteeld volgens ons duurzaam standaard-teeltschema. In onze serres hangen schermdoeken die de warmte beter binnen houden. Deze duurzame toepassing zorgt niet alleen voor minder verwarmingsonkosten, maar ook voor een verbeterd teeltklimaat in de serres, wat natuurlijk de volle smaak en de Flandria kwaliteit van de komkommers ten goede komt. Dat merk je tevens bij de aangevoerde primeurkomkommers. Ze hebben een mooie glans en frisse groene kleur.”

De primeurverkoop had zes dagen later plaats in vergelijking met vorig jaar. “De primeurkomkommers werden op 12 december aangeplant”, gaat Nico Perneel verder. “We beginnen er altijd in deze periode van het jaar aan. Dat past gewoon in onze bedrijfsvoering. Door omstandigheden werden de primeurkomkommers deze keer iets later aangeplant dan het jaar voordien. Komkommers zijn gediend met helder weer. Maar we hadden een opéénvolging van meerdere donkere dagen gedurende de laatste weken. Ook dat zorgde voor wat vertraging.”
“In de zomer liggen normaal 17 tot 20 dagen tussen het planten en het oogsten van komkommers. In de winter is dat meestal een maand plus enkele dagen. Van eenzelfde plant kunnen we bijna dagelijks komkommers plukken, en dat 2 tot 3 maanden lang. Daarna wordt ze vervangen door een nieuw plantje. Dat herhaalt zich 3 à 4 keer per jaar. Op die manier telen we jaarlijks een komkommer voor elke Belg.”

Nico Perneel leverde 1 kistje met 14 Belgische primeurkomkommers op de REO Veiling af. Groothandel Claessens te Brugge-Antwerpen kocht de primeurkomkommers met de +300 Flandria kwaliteit en klokte daarbij af op een veilingprijs van € 7 per komkommer. Zaakvoerder Guy Claessens: “We haalden in december van vorig jaar ook al een gedeelte van de eerste Poperingse hopscheuten binnen die toen in primeur op de REO Veiling werden aangeboden. Als horeca-leverancier gespecialiseerd in de toelevering aan de betere restaurants in vooral Vlaanderen en Brussel kiezen we inderdaad resoluut voor kwaliteit en lokaal product. Het aangekochte kistje met de primeurkomkommers was het eerste van de gemiddeld 36.000 komkommerkistjes die onze zaak jaarlijks verhandelt. De primeurkomkommers kwamen op tafel in restaurant Het Pomphuis in Antwerpen.”

De verdere groei van de teelt van komkommers in West-Vlaanderen maakt deze regio toonaangevend in de afzet van dit product op de Belgische en Europese versmarkt. Op de REO Veiling werden vorig jaar ruim 30,7 miljoen komkommers vermarkt. Dat is meer dan een verdubbeling in zes jaar. Met een aanvoercijfer van 11.529.649 stuks dook komkommer in 2008 de top 10 binnen van de belangrijkste producten in de totale jaaromzet van de REO Veiling. In 2014 stond komkommer op de 8 ste plaats met 30.773.708 aangevoerde stuks. De aanvoer is het hoogst vanaf mei tot en met september.