nieuwsoverzicht

REO Veiling haalt de lente binnen met Belgische primeurverkoop frisée - 12/3/2015

De lente is in het land en dat voel je op de REO Veiling. Want de eerste jonge frisée, een frisse lentegroente, kwam voor de REO veilingklok. De nationale primeurverkoop volgde kort na de eerste oogst van witte asperges, een topgroente van de lente. Met de primeurverkoop van deze twee mooie voorjaarsproducten, die veel smaak geven aan de feestelijke periode van Pasen, komt het seizoen helemaal op snelheid op de REO Veiling waar al behoorlijke volumes aan Belgisch product beschikbaar zijn.

Frisée

Met de primeurverkoop van de eerste Belgische frisée of fijne krulandijvie groeit het brede aanbod van frisse lenteslaatjes die de consument de aanslepende winter doet vergeten en laat dromen van terrasjesweer. "In vergelijking met vorig jaar bracht ik mijn primeurfrisée drie dagen vroeger naar de REO Veiling. Het warme en heldere voorjaarsweer is daar natuurlijk niet vreemd aan", zegt tuinbouwer Dirk Declercq uit Gits. "Fijne krulandijvie is een ‘warme’ plant die vraagt naar een strak klimaatschema in de serre. De jonge fragiele plantjes gedijen onder glas het best bij temperaturen boven 15° Celsius ’s nachts en 18° Celsius overdag. Bij lagere temperaturen schiet de frisée door en dat is helemaal niet goed voor haar kwaliteit. Het zachte en zonrijke weer van de voorbije dagen zorgde dus niet alleen voor een betaalbare energiefactuur, maar ook voor een optimale productkwaliteit. Naast haar goede kwaliteit komt de frisée door de gunstige weersomstandigheden ook vlot op het gewenste gewicht, en kan de delicatesse dus gemakkelijk de concurrentie aan met fijne krulandijvie geteeld in Spanje of Zuid-Frankrijk."

Handelaar Vanderpooten – Anckaert nv uit Brussel weet de productkwaliteiten van Belgische frisée naar waarde te schatten en plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop op woensdag 11 maart. Daarbij werden 15 kisten geveild tegen 1,16 euro per krop fijne krulandijvie. Koper Vanderpooten – Anckaert nv is een vast leverancier van de Brusselse horeca.

Belgische frisée is een gegeerde groente in de horeca voor haar mooi uitzicht, lekkere smaak, stevige textuur en lange houdbaarheid. "Wat fijne krulandijvie uniek maakt, is haar witgeel hart", merkt REO producent Dirk Declercq op. "Frisée wordt zowel onder glas als in open lucht geteeld, waardoor de delicatesse nagenoeg het jaar rond beschikbaar is op de REO Veiling. Het hoofdseizoen begint eind maart en duurt tot de herfst, met een productiepiek vanaf april tot september. Als het warme en lichtrijke weer van vandaag blijft aanhouden, zal de piekperiode dit jaar iets vroeger dan normaal op gang komen."

De REO Veiling verkocht vorig jaar 582.542 stuks fijne krulandijvie. De geveilde frisée werd gesmaakt door een breed palet van klanten, van 4 de gamma afnemers over de grootdistributie en speciaalzaken tot de hobbykok. De REO Veiling verwacht voor dit jaar een gelijkaardig aanvoercijfer.

De REO Veiling vermarkt sinds vorig jaar fijne krulandijvie onder het Fine Fleur kwaliteitslabel. Fine Fleur frisée wordt ambachtelijk geteeld in de grond en niet te zwaar geoogst om haar specifieke vorm en stevigheid optimaal te behouden. Ook kleurt het hart van de krop over minstens zestig procent goudgeel. Fine Fleur krulandijvie: krullig, kronkelig, maar scoort recht in doel voor mooie bordpresentatie, pittige smaak en versheid!

Witte asperges

Kris Bossuyt uit Oostrozebeke en Bart Popelier uit Houthulst openden onlangs het nieuwe aspergeseizoen op de REO Veiling. "Voor het grote publiek begint het aspergeseizoen klassiek rond Pasen, met een piek vanaf begin mei, wanneer de nachttemperaturen stijgen", leggen de REO producenten uit. "Maar Belgische witte asperges zijn eigenlijk reeds vanaf februari ter beschikking, doordat telers het seizoen vervroegen met plastiekfolie en verwarmde tunnels. Traditioneel valt het doek over het aspergeseizoen op 24 juni, de datum waarop de patroonheilige Sint-Jan wordt gevierd."

" Het oogstseizoen is inderdaad betrekkelijk kort en asperges zijn ook daarom een topgroenten van de lente. Hun beperkte beschikbaarheid in combinatie met hun arbeidsintensieve teelttechniek en bijzondere smaak maken asperges tot een exclusieve delicatesse die terecht ‘de koningin onder de groenten’ wordt genoemd. De lekkerste asperges zijn overigens de meest verse asperges! Als je asperges tegen elkaar wrijft en ze piepen hard, dan zijn ze gegarandeerd echt kraakvers."

Het volume witte asperges dat de REO Veiling op jaarbasis verhandelt, haalde vorig jaar voor de eerste keer de kaap van 100.000 bussels en schaaltjes. Het waren er precies 102.010, tegenover 85.826 in 2013 en 75.610 in 2012. Het globale aanvoercijfer van groene asperges lag heel wat lager: 32.632 bussels en schaaltjes in 2014 tegenover 42.832 in 2013 en 34.154 in 2012. Op de REO Veiling komt de aanvoer van groene asperges deze week echt op gang.