nieuwsoverzicht

Aardbeienrecord - 23/11/2015

REO Veiling haalde kaap van 10 miljoen doosjes aardbeien

De consument associeert aardbeien spontaan met de zomer. Maar West-Vlaamse aardbeien zijn bijna het jaar rond te koop! Met de winter voor de deur verkocht de REO Veiling op maandag 23 november haar 10 miljoenste doosje met aardbeien van eigen bodem. Dit recordcijfer onderlijnt het groeiende belang van West-Vlaanderen als zachtfruitregio.

De wekker staat al op winteruur en de eerste nachtvorst is achter de rug. Tijd om wintergroenten als prei, spruitjes of kolen te serveren. Maar wist je dat er ook nog altijd West-Vlaamse aardbeien te verkrijgen zijn? De REO Veiling verkocht op maandag 23 november haar 10 miljoenste doosje van een halve kilogram aardbeien van eigen bodem en overschreed daarmee voor het eerst de kaap van 5 miljoen kilogram aardbeien op jaarbasis. Het 10 miljoenste doosje werd onder het kwaliteitslabel Tomabel afgeleverd door REO producent Dominiek De Four uit Dentergem.

“Het nieuwe record was enigszins verwacht”, zegt Rik Decadt, directeur productie van de REO Veiling. “Door het relatief koude voorjaar kwam het aardbeienseizoen 2015 langzamer op gang dan vorig jaar. Ondanks deze vertraagde seizoensstart spraken de aangevoerde volumes algauw tot de verbeelding. In de periode van Moederdag waren de nachttemperaturen al voldoende gestegen en was er heel wat meer daglicht in vergelijking met het begin van het jaar. Daardoor werden op piekdagen in mei tot meer dan 80.000 kilogram aardbeien aangevoerd op de REO Veiling.”

De REO Veiling zet haar aardbeien onder drie merknamen in de markt. Flandria en Tombabel zijn gevestigde waarden. Daarnaast introduceerde de REO Veiling in het voorbije voorjaar Fine Fleur grondaardbeien. “Elk kwaliteitsmerk heeft zijn unieke eigenschappen die aardbeienliefhebbers bekoren. Op basis van een gericht markt- en productmanagement vanuit de REO Veiling vullen hun telers met vakkennis en grote flexibiliteit heel wat specifieke marktvragen in. Ook dat doet West-Vlaanderen verder evolueren naar een volwaardige zachtfruitregio. Deze regionale ontwikkeling werd met overtuiging bevestigd op de REO Veiling door voor het eerst de kaap van 5 miljoen kilogram aardbeien te overschrijden”, besluit Rik Decadt.