nieuwsoverzicht

Primeurhopscheuten - 20/12/2015

Primeurhopscheuten halen recordprijs op veilingklok

Fine Fleur hopscheuten zijn een puur en natuurlijk streekproduct dat men ook wel “het witte goud van Poperinge” noemt. De fragiele seizoensdelicatesse deed op woensdag 16 december haar naam alle eer aan tijdens de nationale primeurverkoop op onze veiling. De primeurhopscheuten werden geveild tegen een recordprijs van gemiddeld € 155,98 voor 100 gram. “Deze frappante prijsvorming op de veilingklok bevestigt de groeiende interesse voor Fine Fleur hopscheuten: een krokant kroonjuweel van de Vlaamse gastronomie!”, merkt commercieel directeur van de REO Veiling Dominiek Keersebilck op. “Poperingse hopscheuten worden door toedoen van de REO Veiling gecommercialiseerd met de Europese BGA-erkenning van streekproduct. Deze Europese BGA-erkenning wordt sinds vorig jaar versterkt door de verkoop van Poperingse hopscheuten onder het kwaliteitslabel Fine Fleur. Immers, het label van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een Europese bevestiging voor exclusieve producten van topkwaliteit, met een grote herkenbaarheid en op een authentieke manier geteeld. Het kwaliteitslabel Fine Fleur sluit daar naadloos bij aan gezien het huismerk van de REO Veiling dezelfde kernwaarden hoog in het vaandel draagt.”

Tinos Fruit uit Westkapelle weet deze productkwaliteiten naar waarde te appreciëren en plaatste de eerste druk, goed voor een veilingprijs van € 150 per 100 gr. Tinos Fruit kocht voor het 3de jaar op rij de allereerste hopscheuten van het nieuwe seizoen voor topchef Sergio Herman. De vier aangekochte potjes of 1 kg komen op tafel in zijn restaurant The Jane te Antwerpen dat onlangs werd bekroond met een tweede Michelin-ster in twintig maanden.

De vraag naar de primeurhopscheuten was dermate groot dat na de eerste druk de veilingprijs nog opliep. Metro Cash & Carry nam voor de 8ste keer deel aan de nationale primeurverkoop en haalde het grootste volume (2,25 kg) binnen tegen € 155,20 voor 100 gr. Metro onderlijnde op die manier dat ze werkelijk alles in huis heeft voor haar klanten. De negen Metro stores in ons land stelden elk 250 gr primeurhopscheuten ter beschikking voor professionele horecaklanten.

ISPC, leverancier voor horecazaken met vestigingen in Luik, Brussel en Gent, was bereid € 158,10 per 100 gr te betalen voor eveneens 4 potjes of 1 kg. Horeca-leverancier Groothandel Claessens te Brugge-Antwerpen betaalde de recordprijs van € 160,60 per 100 gr voor de laatste 2 potjes (0,5 kg).

foto zaalDe nationale primeurverkoop had één dag vroeger plaats in vergelijking met vorig jaar. In totaal werd 4,75 kg primeurhopscheuten geveild. Het sociaal project van De Lovie, een centrum voor personen met een verstandelijke beperking te Poperinge, slaagde er voor de 24ste keer in om hopscheuten aan te leveren. Tien medewerkers van De Lovie waren samen gedurende zes uren aan de slag om 9 potjes van elk 250 gr marktklaar te maken. “Voor ons was het dit jaar een lastige zoektocht naar nieuwe wortelblokken. In de streek van Poperinge is de hopteelt aan een revival bezig en daarom worden in onze regio nauwelijks hopplanten gerooid. We zochten ook in de omgeving van Aalst en Halle naar hopvelden om planten te rooien. Maar ook daar wordt er weinig geraakt aan het volume hop. We contacteerden tevens enkele hoptelers in Noord-Frankrijk en waren heel blij dat een teler uit Boeschepe ons planten kon aanbieden. Ondanks het natte najaar hebben we er in november de hopplanten in goede omstandigheden gerooid”, legt Eddy Lobeau van De Lovie uit.

Ook producent Marc Vandevelde uit Reningelst is een vaste leverancier van primeurhopscheuten op de REO Veiling. Hij bood 5 potjes van telkens 250 gr aan.Na een afwezigheid van enkele jaren was producent Tomas Boeraeve uit Poperinge terug op de afspraak. Hij leverde eveneens 5 potjes van elk 250 gram af. “Doorheen het jaar voeren we ook rode kool, witte kool en augurkjes aan op de REO Veiling. Mijn pa Carlo begon in 1985 met de hopteelt. Op ons hopveld werden in het voorbije najaar nogal wat planten gerooid en vervangen door een andere hopvariëteit. Daardoor hadden we veel wortelblokken ter beschikking en zijn we er terug bij vanaf de start van het nieuwe seizoen. Dat was inderdaad al enige tijd geleden”, besluit Tomas.