nieuwsoverzicht

REO Veiling verkoopt eerste van miljoenen komkommers - 13/1/2016

De REO Veiling verkocht op woensdag 13 januari de eerste Belgische komkommers van het nieuwe teeltseizoen. Met de nationale primeurverkoop is de voorjaarsteelt van groenten en fruit officieel gestart in ons land. De REO Veiling bevestigt op die manier haar hoofdrol als het gaat om de afzet van Belgische komkommers. Het eerste kistje met 12 primeurkomkommers van +350 Flandria kwaliteit werd gekocht door Impex in Nederland tegen 10,03 euro per stuk.

Het heeft nog maar nauwelijks gewinterd in Vlaanderen en toch hangt de lente reeds in de lucht op de REO Veiling te Roeselare. Want op woensdag 13 januari had er de nationale primeurverkoop van Belgische komkommers plaats en dat is traditioneel het vaste ijkpunt voor de start van de voorjaarsteelt in ons land. De eerste Belgische komkommers van het nieuwe teeltseizoen werden op de REO Veiling afgeleverd door producent Nico Perneel uit Oostnieuwkerke (West-Vlaanderen). Zijn dynamisch familiebedrijf oogst jaarlijks één van de eersten Belgische komkommers.

“We telen uitsluitend komkommers onder glas op 6 hectare”, legt Nico Perneel uit. “We zijn vanaf begin januari tot begin november in productie op basis van 4 teeltcyclussen. De primeurkomkommers werden klassiek geteeld volgens ons duurzaam standaard-teeltschema. In onze serres hangen schermdoeken die de warmte beter binnen houden. Deze duurzame toepassing zorgt niet alleen voor minder verwarmingsonkosten, maar ook voor een verbeterd teeltklimaat in de serres, wat natuurlijk de volle smaak en de Flandria kwaliteit van de komkommers ten goede komt. Dat merk je tevens bij de aangevoerde primeurkomkommers. Ze zijn goed op kleur en hebben een mooie glans."

De primeurverkoop had drie dagen vroeger plaats in vergelijking met vorig jaar. “We hebben daarvoor niets speciaals gedaan. Het lichtrijke weer heeft ons een handje geholpen”, gaat Nico Perneel verder. ”De primeurkomkommers werden op 10 december aangeplant. We beginnen er altijd in deze periode van het jaar aan. Dat past gewoon in onze bedrijfsvoering. In de zomer liggen normaal 17 tot 20 dagen tussen het planten en het oogsten van komkommers. In de winter is dat meestal een maand plus enkele dagen. Van eenzelfde plant kunnen we bijna dagelijks komkommers snijden, en dat 2 tot 3 maanden lang. Daarna wordt ze vervangen door een nieuw plantje. Dat herhaalt zich 4 keer per jaar. Op die manier telen we jaarlijks een komkommer voor elke Belg.”

Nico Perneel bracht 1 kistje met 12 Belgische primeurkomkommers naar de REO Veiling. Impex kocht de primeurkomkommers met de +350 Flandria kwaliteit. Daarbij werd afgeklokt op een veilingprijs van € 10,03 per komkommer. De groothandel in het Nederlandse Venlo levert aan heel wat horecazaken. De Belgische primeurkomkommers komen bij één van die klanten op tafel.

West-Vlaanderen is de grootste Belgische productieregio van komkommer. Dankzij de inzet op kwaliteit en service slagen de REO Veiling en haar producenten er meer en meer in om met deze vruchtgroente het verschil te maken op de thuismarkt. De REO Veiling vermarkte vorig jaar 31 miljoen komkommers. De aanvoer is het hoogst vanaf mei tot en met september.