nieuwsoverzicht

Courgette is jongste telg van Fine Fleur familie - 4/5/2016

De consument is steeds veeleisender en gaat voluit voor smaak op zijn bord. Hij is daarom op zoek naar authentieke kwaliteitsproducten met een verhaal en met vakkennis geteeld door producenten uit de eigen buurt. In antwoord op deze actuele marktvragen ontplooit de REO Veiling haar kwaliteitslabel Fine Fleur. De Fine Fleur familie telt vandaag acht dagverse producten. Courgette is de jongste telg van de Fine Fleur familie. De REO Veiling verkocht haar allereerste Fine Fleur courgettes op woensdag 4 mei.

Courgette wordt met de dag populairder in onze keuken. Want de veelzijdige vruchtgroente is niet alleen ideaal om te combineren met andere zomergroenten, ze geeft bovendien een zuiderse smaak en kleur aan zomerse gerechten. Deze productkwaliteiten worden door de klanten van de REO Veiling gewaardeerd. Want de REO Veiling verhandelt vandaag drie keer meer courgettes dan tien jaar geleden. De REO Veiling verwacht in 2016 naar schatting 35 miljoen courgettes in de markt te zetten (2015: 33,82 miljoen stuks).

De REO Veiling verkoopt haar courgettes voortaan niet alleen onder het kwaliteitslabel Flandria, maar ook onder haar huismerk Fine Fleur. “Courgette is zoals komkommer van oorsprong een subtropische vruchtgroente en voelt zich daarom kiplekker in een verwarmde serre. Fine Fleur courgettes groeien er in volle grond. Bij de duurzame teelt onder glas van Fine Fleur courgettes zorgen bijen en hommels voor een natuurlijke bestuiving van de courgettebloemen. Een optimale bevruchting is belangrijk om misvormde courgettes te voorkomen. Courgettes zijn trouwens op hun best als je ze niet al te groot laat komen. Grote courgettes hebben meestal waterig vruchtvlees en grote pitten. Om dit te vermijden, worden de Fine Fleur courgettes vrij jong geoogst, met een streefgewicht van 330 gram per stuk”, zegt REO producent Andy Weyts uit Meulebeke (West-Vlaanderen).

Een sterke verbondenheid tussen product en producent typeert Fine Fleur. De producenten zelf zijn daarom de beste ambassadeurs om een gezicht te geven aan Fine Fleur. Op de gepersonaliseerde verpakking staat dan ook per product telkens één Fine Fleur teler afgebeeld die fier zijn groente presenteert aan de consument. Andy Weyts doet dat voor de Fine Fleur courgettes. “En ik doe dat met overtuiging. Want bij de Fine Fleur courgettetelers gaan alleen de beste en mooiste courgettes de deur uit”, merkt Andy Weyts op.

Vijf courgettetelers zorgden op woensdag 4 mei voor de nationale primeurverkoop van de allereerste Fine Fleur courgettes op de REO Veiling. Duva Fruit uit Gistel plaatste de eerste druk bij de Belgische primeurverkoop. Daarbij werden de primeurcourgettes geveild tegen 0,27 euro per stuk. Fine Fleur courgettes zijn normaal vanaf begin april tot halfweg november te koop. De natte maar vooral koude aprilmaand zorgde voor een vertraagde start van het eerste teeltseizoen. De REO Veiling verwacht dit jaar naar schatting één miljoen Fine Fleur courgettes te kunnen aanbieden. Daarvoor zorgen in totaal tien enthousiaste REO producenten. Fine Fleur courgettes worden standaard aangeboden in EPS tomaat, met 14 stuks in één blauw kistje.