nieuwsoverzicht

De verse groenten van REO producent Marnik Vanackere uit Moorslede - 3/1/2017

Lokaal, lekker en gezond! Zo willen we de groenten op ons bord. Steeds vaker kiezen we dan ook voor groenten die bij ons geteeld worden. Lokaal betekent immers niet alleen minder transport, maar ook versere groenten in de winkel, recht van de akker. Zo is elke kool, sla, prei,... niet alleen op zijn best, maar weten we ook op welk veld of in welke serre ze geplant en geoogst werden. En door wie! Met Veldwerk stellen wij u graag de mannen en vrouwen voor die er elke dag voor zorgen dat de groenterekken van onze winkels boordevol gezonde en mooie groenten liggen.

Volgt u ons 'de boer op' ?

“Hier is de grond ideaal om prei te telen” zegt Marnik Vanackere. Hier is halfweg tussen Ieper en Roeselare, vlak naast de fiets- en wandelroute De Stroroute. In het licht glooiende West-Vlaamse landschap waar ooit een van de bloedigste veldslagen van de Eerste Wereldoorlog plaats vond, wordt vandaag intensief groenten geteeld.

De teelt

“Sporadisch wordt er nog wel munitie gevonden, maar bang hoeven we zeker niet meer te zijn als de tractor 'iets' naar boven haalt” lacht Marnik. Het veld waar we naartoe stappen ligt exact in het midden van De Stroroute, 5 km van Zonnebeke en 5 km van Roeselare. Momenteel staat het vol grijsblauwe winterprei, bijna klaar om geoogst te worden. Marnik: “Prei kan je het jaar door planten en oogsten. Na 4 tot 8 maanden is de prei oogstklaar. Zomerprei wordt eerst in de serre uitgezaaid, daarna worden de kleine plantjes op het veld uitgeplant. Zomerprei heeft een iets blekere kleur en een fijne structuur. Ze is er van april tot augustus. Herfstprei wordt geoogst van september tot november. Dit hier is winterprei. Ze wordt rechtstreeks op het veld gezaaid. Daarna wordt ze verplant op de akker. Winterprei is iets donkerder van kleur en kan veel vorst verdragen." “Wij telen alleen voor de versmarkt en planten daarom enkel zeer sterke traag groeiende rassen aan. Prei wordt beter naarmate de wortels meer inspanning moeten doen om voedingstoffen uit de bodem te halen. Deze zomer was het uitzonderlijk droog en de prei was super van kwaliteit. "Snelgroeiende, dikke preisoorten - je kan het vergelijken met 'plofkippen' (lacht) - hebben minder smaak en gaan naar de industriële versnijderijen.”

Prei, een familiezaak

Van het veld zijn we terug gelopen naar de boerderij. Er staat een kanjer van een tractor geparkeerd. Marnik :“Dit is maar één van onze machines. Vroeger werd prei met de spade geoogst, gelukkig hebben we vandaag een reeks machines die het werk heel wat lichter maken. Plantmachine, schaafmachine, oogstmachine, ... Het vergt wel een behoorlijke investering en daarom specialiseren we ons. Elke teelt heeft immers zijn specifieke machines.” Net als veel andere boeren in de streek was de grootvader van Marnik een vlasboer in Roeselare. Toen vlas niet langer rendabel was, schakelde hij net als veel vlasboeren over naar aardappelen en groenten zoals kool, spruitjes of prei. Marnik: “Mijn grootvader kocht deze boerderij in 1958. Eerst bewerkten ze de boerderij vanuit Roeselare, maar toen mijn vader trouwde, is hij hier komen wonen. Ik ben in zijn voetsporen gestapt. Mijn broer is de prei ontrouw geworden (lacht), hij teelt veldsla."

Van het veld naar de REO Veiling in Roeselare

Oogsten is één ding, maar daarmee is de preiboer lang nog niet klaar. Dat merken we als we binnenstappen in het 'waslokaal'. De prei van het veld krijgt er een opschoonbeurt tot prachtig witte stronken die met trots het keurmerk Flandria kunnen dragen. Na het wassen worden de laatste beschadigde bladeren weggenomen, de wortels bijgeknipt en de bladeren allemaal op dezelfde lengte afgesneden. Daarna wordt de prei gewogen en verpakt in bundels van 4, 5 of 7 stengels per bussel, naargelang het gewicht. “Prei kan je niet in koelcellen bewaren. Vandaag geoogst betekent morgen op de REO Veiling en overmorgen in de winkelrekken. Wij volgen de vraag en leveren de prei zoals de retailer het wenst.", besluit Marnik.

Kwaliteit en traceerbaarheid

Binnen in de boerderijkeuken wacht ons een kom verwarmende... preisoep. Of er veel veranderd is de voorbije 28 jaar? Marnik: “Absoluut. Er is niet alleen een enorme evolutie wat mechanisering betreft, ook de kwaliteit en vooral de traceerbaarheid is met grote stappen geëvolueerd. Vandaag wordt alles - maar dan ook alles - tot in het kleinste detail geregistreerd in een computersysteem van de REO Veiling: waar en wanneer je de prei plant, welke soort, wanneer je oogst en ook wanneer en met welke producten je sproeit. En voor je het vraagt. Jawel, we moeten nog af en toe de planten behandelen tegen ziektes, maar we doen het zo weinig mogelijk en er zijn gelukkig heel wat nieuwe biologische middelen die minder belastend zijn voor het milieu. Elke boer is immers ook een natuurbeschermer."