nieuwsoverzicht

De verse groenten van Chris en Joren Devroe uit Ardooie - 17/1/2017

Lokaal, lekker en gezond! Zo willen we de groenten op ons bord. Steeds vaker kiezen we dan ook voor groenten die bij ons geteeld worden. Lokaal betekent immers niet alleen minder transport, maar ook versere groenten in de winkel, recht van de akker. Zo is elke kool, sla, prei,... niet alleen op zijn best, maar weten we ook op welk veld of in welke serre ze geplant en geoogst werden. En door wie! Met Veldwerk stellen wij u graag de mannen en vrouwen voor die er elke dag voor zorgen dat de groenterekken van onze winkels boordevol gezonde en mooie groenten liggen.

Volgt u ons 'de boer op' ?

De lucht ziet er dreigend uit als we het erf van Chris Devroe in Ardooie oprijden. Vader Chris en zoon Joren komen ons tegemoet en stellen voor - nu het even droog is - meteen door te gaan naar een van hun velden met witte kolen.

De teelt

Sluitkoolteelt is nog vrij pril op het bedrijf van de Devroe's. Joren: "Toen ik 5 jaar terug afstudeerde aan de Tuinbouwschool van Roeselare en in het bedrijf van mijn vader kwam, mocht ik een nieuwe bijkomende teelt kiezen. We hadden al bloemkool en broccoli en ik wou iets totaal anders: knolselder." Chris: "Ik zag dat wel zitten omdat het een mooie aanvulling was in onze rotatieteelt. Wij wisselen jaarlijks af op onze velden met naast bloemkool en broccoli ook aardappelen en prei. Knolselder was dus meer dan okÚ. We hebben hier uitstekende zand-leem grond. Na de oogst zaaien we groenbemester die stikstof, die eventueel nog overblijft van je teelt opneemt en na de winter wordt die ondergeploegd wat een ideale luchtige grond geeft."

De knolselder is er nog steeds, maar sinds goed anderhalf jaar staan er ook witte en rode sluitkolen op de velden. Na een werkbezoek in Nederland zag Joren deze kolen best wel zitten en overtuigde zijn vader deze teelt erbij te nemen. Er moest wel grond bij gehuurd worden en de twee denken eraan de teelt van broccoli flink terug te schroeven of zelfs te laten vallen. De vraag ernaar wordt ook steeds minder en - benadrukt Chris - een boer is ook een ondernemer die de markt in de gaten moet houden. De prille koolplantjes worden geplant in mei en de volgroeide kolen worden geoogst tussen september en november.

De markt

De markt heeft Chris gedurende de 28 jaar dat hij zijn bedrijf heeft, zien veranderen. Chris: "Toen ik in 1988 hier op de ouderlijke boerderij mijn eigen zaak opstartte, samen met mijn vrouw, waren de teelten heel klassiek: aardappelen, prei, beetje ma´s, serresla en -tomaten en bloemkool. Daar is dan 15 jaar terug broccoli bijgekomen. De ma´s hebben we laten vallen. We zijn begonnen op 3 ha, vandaag hebben we er 30. Naast hier in Ardooie hebben we ook nog een bedrijf in Pittem. Wij zijn steeds heel bewust voor diversiteit gegaan omdat de opbrengsten elkaar kunnen aanvullen of compenseren. We zijn nu eenmaal afhankelijk van het weer en dat kan soms tegen zitten, als je dan kunt terugvallen op een andere teelt, zit je veiliger.

Of mensen meer groenten eten, durf ik niet te zeggen, ze eten wel gevarieerder. Het groenteaanbod is in de loop der jaren immers groter geworden. Niet alleen 'vergeten' groenten zoals knolselder zijn opnieuw volop op de markt, er zijn ook 'nieuwe' groenten bijgekomen zoals broccoli, radicchio en rucola. De trend merk je het best in de sla waar er naast de 'gewone' kropsla nu allerlei designersla's zijn: de lolla, multicolor (de drie in een potje), krulletjes,...

Wij werken voor de versmarkt, de retailers en daar is een duidelijke verschuiving naar 'kleiner'. Gezinnen van 2 of 3 mensen krijgen bijvoorbeeld een gewone kool niet op en vaak wordt de overschot dan uiteindelijk weggegooid. Natuurlijk kun je de rest gaan invriezen en kolen bewaren ook best goed, maar toch is er verlies en daarom wordt aan ons gevraagd 'kleinere' kolen te telen. Dit kan perfect, er zijn prima rassen die je dichter op elkaar moet planten waardoor ze van nature uit kleiner blijven."

Joren vult aan: "De grotere kolen in twee snijden en verpakken in plastic is eveneens een mogelijkheid, maar dat is dan weer een handeling bij en groenteverwerking is nog steeds handenarbeid. Kolen worden met de hand met een scherp mes afgesneden en op het veld geschoond: de buitenste 2 Ó 3 bladeren worden weggenomen."

Van het veld naar de REO Veiling

We zijn van het veld doorgelopen naar de grote nieuwe loods waarin de knolselder en kolen verwerkt en gestockeerd worden in twee ruime koelkamers. Joren: "Zo lang het weer het toelaat blijven de kolen op het veld en gaan ze van het veld rechtstreeks in de juiste kist. Van zodra het begint te vriezen, worden alle kolen geoogst en worden ze in houten containers opgeslagen in de koelkamers waar ze bewaard worden tussen 0 en 1░C. Er worden dan kolen uitgehaald volgens de bestelling die we krijgen."

Chris: "We werken exclusief met de REO Veiling in Roeselare. Elke veiling is een co÷peratieve van telers. Wij werken dus enkel voor de versmarkt, hoofdzakelijk binnenland en een beetje Frankrijk en Nederland. Dit gaat allemaal via de REO Veiling. Er zijn twee systemen: dag- en weekbemiddeling (meestal voor het buitenland) of op de klok (voor het binnenland). Bij het eerste belt de productmanager ons met de vraag of we de volgende dag kunnen leveren en wat onze prijs is. Als de koper akkoord gaat met de prijs, maken we de bestelling klaar en rijden we ermee naar de REO Veiling. We zijn in dit systeem zeker van onze prijs. Gaan we op de klok, dan brengen we de groenten naar de REO Veiling en moeten we de dagprijs afwachten."

De toekomst

Joren is de vijfde generatie op het bedrijf en ook zijn jongere broer stapte dit jaar mee in het teeldersverhaal. Chris: "Ik woon hier al heel mijn leven en dat is 50 jaar. Mijn overgrootouders en grootouders 'boerden' hier al. Ze hadden nog varkens, mijn ouders zijn gestart met serres en bloemkoolteelt. Natuurlijk is het allemaal veel intenser en je mag het papperassenwerk en de controles niet onderschatten. Je kunt dit een last vinden, maar het is ook heel positief: alle groenten zijn traceerbaar tot op het veld, tot op het perceel waar het stond. In REO zijn er vandaag nog een duizendtal actieve groenteproducenten, in 2000 waren dat er nog 2000. Het aantal is verminderd, maar de bedrijven zijn wel groter geworden. Landbouwareaal blijft dus gelijk."