nieuwsoverzicht

REO Veiling wint eerste Food Waste Award - 10/2/2017

In Vlaanderen werden voor de eerste keer de Food Waste Awards uitgereikt door FSE Network in samenwerking met OVAM en Komosie. De Awards bekronen bedrijven, gemeenten en sociale organisaties die zich inzetten tegen voedselverspilling. In de categorie voedingsbedrijven ging de Award naar de REO Veiling.

Als coöperatie van groente- en fruittelers levert de REO Veiling al jarenlang grote inspanningen tegen voedselverspilling. "We zijn dan ook erg blij dat we beloond worden voor onze engagementen.” zegt een tevreden Rik Decadt, directeur productie van de REO Veiling. “Onze veiling draagt duurzaam ondernemen hoog in het vaandel en één aspect daarvan is voedselverspilling. Groenten die qua vorm of uitzicht niet voldoen om in het winkelschap te liggen, proberen we samen met onze telers zoveel mogelijk aan versnijderijen en de verwerkende industrie te leveren. Onze producten krijgen zo een andere volwaardige bestemming naar de consument. Op die manier is hoegenaamd geen sprake van verspilling, verlies of overschot.”

De REO Veiling verkoopt jaarlijks zo’n 250.000 ton dagverse seizoensgroenten en –fruit van eigen bodem. Deze kwaliteitsgroenten worden niet alleen in België vermarkt maar vinden ook hun weg richting Azië, Amerika en Canada. “Op dit moment is er in gans Europa een overwegend tekort aan verse groenten, maar regelmatig krijgen we ook te maken met overschotten van verse groenten. Deze overschotten gaan in de eerste plaats naar de voedselbanken in West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Henegouwen en Namen. Zo kwam vorig jaar 500.000 kg verse groenten en fruit, ofwel een gemiddelde van 1 oplegger per week, bij kansarme mensen terecht. Met 32 verschillende soorten groenten en fruit zorgen we ervoor dat kansarmen toch gezonde en gevarieerde maaltijden kunnen klaarmaken”, vertelt Rik Decadt.

De vakjury van de Food Waste Awards loofde de REO Veiling niet alleen voor “het doneren van groenten en fruit aan sociale organisaties”, maar “was ook onder de indruk van de kwantiteit van het maatschappelijke engagement”.

In periodes met een te groot aanbod op de REO Veiling worden groenten op overschot ook hergebruikt om dieren te voederen. “De REO Veiling is trouwens de enige Vlaamse groenteveiling die gecertificeerd is om haar producten te recupereren als dierenvoeding. Niet alleen melkkoeien uit de eigen streek, maar ook de dieren in Bellewaerde worden gevoederd met REO producten. Op die manier worden onze groenten en fruit niet zomaar weggegooid en dragen we ons steentje bij om voedselverspilling tegen te gaan. Onze eerste plaats op The Food Waste Awards is een mooie erkenning voor ons duurzaamheidsproject. Het geeft ons bovendien meer vertrouwen om onze bedrijfsvoering voor maatschappelijk verantwoord ondernemen kracht bij te zetten,” besluit Rik Decadt.

Naast de REO Veiling bij de voedingsbedrijven was De Restjesfabriek, een nieuw project van Komosie, genomineerd bij de organisaties die sociaal aan de slag gaan met voedselverlies. REO producent Patrick Devroe en gastteler Jan Raeymakers ondersteunen De Restjesfabriek. De steeltjes van hun geoogste oesterzwammen worden door de Restjesfabriek verwerkt in lekkere gerechtjes. Beide telers bevestigen daarmee dat de REO Veiling en haar producenten oog hebben voor innovatie en duurzame ontwikkelingen.