nieuwsoverzicht

REO Veiling verkoopt eerste Belgische frisée - 9/3/2017

Het lenteweer komt stilaan dichterbij en dat voel je op de REO Veiling. Want op woensdag 8 maart kwam de eerste jonge frisée, een frisse lentegroente, voor de REO veilingklok. Met deze nationale primeurverkoop groeit het brede aanbod van frisse lenteslaatjes die de consument de aanslepende winter doet vergeten en laat dromen van terrasjesweer. “In vergelijking met vorig jaar bracht ik mijn primeurfrisée acht dagen vroeger naar de REO Veiling. We hebben dit jaar bewust iets vroeger geplant en samen met een beter belichtingsschema tijdens het productieproces zijn we dus vroeger op de markt, ondanks het sombere weer van de laatste weken”, zegt REO producent Dirk Declercq uit Gits in West-Vlaanderen.
“Fijne krulandijvie is een groente die vraagt naar een warm en strak klimaatschema in de serre. De jonge fragiele plantjes gedijen onder glas het best bij temperaturen boven 15° Celsius ’s nachts en 18° Celsius overdag. Deze optimale teeltomstandigheden zorgen niet alleen voor een onberispelijke productkwaliteit, maar ook dat de frisée vlot op het gewenste gewicht komt, en dus kan de delicatesse gemakkelijk de concurrentie aan met fijne krulandijvie geteeld in Spanje of Zuid-Frankrijk. De klanten vragen al weken om Belgische frisée. Een duidelijk signaal dat ze onze inspanningen om een topproduct te telen, erg waarderen.”

Belgian Fresh Food uit Antwerpen wist alvast de productkwaliteiten van Belgische frisée naar waarde te schatten. Deze koper plaatste de eerste druk bij de primeurverkoop. Daarbij werden 12 kisten geveild tegen 1,75 euro per krop fijne krulandijvie. De kopersinteresse voor de eerste Belgische frisée was zodanig groot dat de verkoopprijs nog op liep. Tinos Fruit uit Westkapelle kocht 5 kisten en klokte daarbij af op 1,87 euro per stuk. Fruithandel Herman uit Lauwe kocht 13 kisten tegen 1,80 euro per stuk.
Belgische frisée is een gegeerde groente in de horeca voor haar mooi uitzicht, lekkere smaak, stevige textuur en lange houdbaarheid. “Wat fijne krulandijvie uniek maakt, is haar witgeel hart”, merkt Dirk Declercq op. “Frisée wordt zowel onder glas als in open lucht geteeld. Het hoofdseizoen begint eind maart en duurt tot de herfst, met een productiepiek vanaf april tot september.”

De REO Veiling verkocht vorig jaar 518.504 stuks fijne krulandijvie. De geveilde frisée werd gesmaakt door een breed palet van klanten, van 4de gamma afnemers over de grootdistributie en speciaalzaken tot de chefkoks en de betere hobbykok. De REO Veiling verwacht voor dit jaar een gelijkaardig aanvoercijfer.

De REO Veiling vermarkt haar fijne krulandijvie onder het Fine Fleur kwaliteitslabel. Fine Fleur frisée wordt ambachtelijk geteeld in de grond en niet te zwaar geoogst om haar specifieke vorm en stevigheid optimaal te behouden. Ook kleurt het hart van de krop over minstens zestig procent goudgeel. Fine Fleur krulandijvie: krullig, kronkelig, maar scoort recht in doel voor mooie bordpresentatie, pittige smaak en versheid!