nieuwsoverzicht

REO Veiling verkocht eerste Fine Fleur courgettes - 19/4/2017

De zonnige lentedagen doen ons dromen van een zalige zomer. De koele temperaturen herinneren er ons evenwel aan dat de zomer nog niet voor de deur staat. Courgette is een gezonde groente voor gelijk welk weer. De nationale primeurverkoop op de REO Veiling van de eerste Fine Fleur courgettes van het nieuwe teeltseizoen kwam vandaag, woensdag 19 april, dus niets te vroeg.

Courgettes

Courgette is een smaakmaker voor een vegetarische ratatouille, lekker gestoofd of in de soep bij koud weer, of op de barbecue onder de zon. De veelzijdige vruchtgroente is bovendien ideaal om te combineren met andere groenten en geeft zowel een zuiderse smaak als kleur aan zomerse gerechten. Deze productkwaliteiten maken courgette met de dag populairder in onze keuken. De REO Veiling verhandelt vandaag drie keer meer courgettes dan tien jaar geleden. De REO Veiling verwacht dat haar globale aanvoer van courgettes dit teeltseizoen met ongeveer vijf procent zal groeien in vergelijking met vorig jaar (2016: 35,2 miljoen stuks). De REO Veiling verkoopt haar courgettes sinds vorig jaar niet alleen onder het kwaliteitslabel Flandria, maar ook onder haar huismerk Fine Fleur. Op die manier biedt de REO Veiling een antwoord op actuele marktvragen van de consument die steeds veeleisender is en voluit gaat voor smaak op zijn bord. Hij is daarom op zoek naar authentieke kwaliteitsproducten met een verhaal en met vakkennis geteeld door producenten uit de eigen buurt. “Fine Fleur courgettes voldoen aan deze kwaliteitseisen”, onderstreept REO producent Johan Dejonckheere uit Torhout. De pa van libero Stijn Dejonckheere bij topvolleybalclub Knack Volley Roeselare zet traditioneel Flandria courgettes op de REO Veiling af en voert dit jaar voor de eerste keer ook Fine Fleur courgettes aan.

Duurzame teelt

“We plantten de Fine Fleur primeurcourgettes op 3 maart in de serre”, gaat Johan verder. “Courgette is zoals komkommer van oorsprong een subtropische vruchtgroente en voelt zich daarom kiplekker in een beschermde teeltomgeving. Fine Fleur courgettes groeien er in volle grond. Bij de duurzame teelt onder glas van Fine Fleur courgettes zorgen bijen en hommels voor een natuurlijke bestuiving van de courgettebloemen. Een optimale bevruchting is belangrijk om misvormde courgettes te voorkomen.” “De zwartwitte plastiek onder de courgettes zorgt dan weer voor een natuurlijke onkruidbestrijding én een optimale weerkaatsing van het licht, waardoor Fine Fleur courgettes mooi donkergroen kleuren en een glanzende vaste textuur hebben. Courgettes zijn trouwens op hun best als je ze niet al te groot laat komen. Grote courgettes hebben meestal waterig vruchtvlees en grote pitten. Om dit te vermijden, worden de Fine Fleur courgettes vrij jong geoogst, met een streefgewicht van 310 tot 330 gr per stuk”, besluit Johan Dejonckheere.

Zeven courgettetelers zorgden vandaag, woensdag 19 april, voor de primeurverkoop van de eerste Fine Fleur courgettes van het nieuwe teeltseizoen. Vanhuyse Louis nv uit Roeselare plaatste de eerste druk bij de Belgische primeurverkoop. Daarbij werden de primeurcourgettes geveild tegen 0,19 euro per stuk. Fine Fleur courgettes zijn normaal vanaf begin april tot halfweg november te koop. De REO Veiling verwacht dit jaar naar schatting één miljoen Fine Fleur courgettes te kunnen aanbieden. Daarvoor zorgen in totaal twaalf enthousiaste REO producenten. Fine Fleur courgettes worden standaard aangeboden in EPS tomaat, met 14 stuks in één blauw kistje. De nagenoeg identieke courgettes qua vorm en gewicht liggen in dezelfde richting gedreven in het blauwe kistje. Dat garandeert een mooie productpresentatie op de winkelvloer.

Primeuraardappelen

Op de REO Veiling had vandaag, woensdag 4 mei, eveneens de verkoop plaats van de eerste primeuraardappelen van het nieuwe teeltseizoen. Producent Dirk Decadt uit Westrozebeke had 90 kg handgeraapte en gewassen aardappelen van het ras Berber aangevoerd. Ze werden geteeld onder glas en op de veilingklok verkocht tegen 2,53 euro per kg (formaat +50) aan Fruithandel Callens uit Kortrijk en 2,40 euro per kg (formaat -50) aan Jan Dillen uit Berlaar. Vanaf de eerste helft van mei biedt de REO Veiling op heel regelmatige basis nieuwe aardappelen aan. Vorig jaar ging het om 2,27 miljoen kg.

Meer informatie:

Commerciële afdeling REO Veiling I Oostnieuwkerksesteenweg 101 I B – 8800 Roeselare I Tel. +32(0)51 23 12 11 I Fax. +32(0)51 23 12 89 I info@reo.be