nieuwsoverzicht

REO Veiling wint award "Energievriendelijke onderneming" - 30/12/2009

De REO Veiling van Roeselare heeft de award gewonnen voor “Energievriendelijke Onderneming 2006” en is daarmee uitgeroepen tot energievriendelijkste bedrijf van Vlaanderen.  De award werd dinsdagavond overhandigd door Fientje Moerman, viceminister-president en Vlaams minister van Economie.

 

In het kader van haar deelname aan Open Bedrijvendag op zondag 1 oktober had de REO Veiling haar kandidatuur ingediend voor de wedstrijd “Energievriendelijke Onderneming”. Het thema dit jaar van Open Bedrijvendag is immers “Energievriendelijk Ondernemen”.

Open Bedrijvendag reikt dit jaar in samenwerking met Electrabel een award uit aan het meest energievriendelijke bedrijf. Uit de talrijke ontvangen kandidaturen selecteerde de jury 9 bedrijven, ingedeeld in 3 categorieën, volgens energieverbruik op jaarbasis. Per categorie werd 1 winnaar aangeduid. De REO Veiling was in haar categorie genomineerd, samen met Arcelor (Sidmar) en Colruyt (het distributiecentrum in Dassenveld). De veiling werd winnaar in haar categorie, maar tegelijk ook enige hoofdwinnaar van alle categorieën.

 

 

De REO Veiling heeft het voorbije jaar forse inspanningen geleverd op dit vlak. Het verbruik van water en elektriciteit is gevoelig gedaald door:

 

1. een continue opvolging van het verbruik

 

2. de optimalisatie van de WKK-installatie (warmtekrachtkoppeling).

De WKK-installatie:

Ř       Zorgt voor een gezamenlijke opwekking van elektriciteit en warmte. Hierdoor kan op jaarbasis 15 tot 20 % bespaard worden op het verbruik van primaire energie.

Ř       Levert nu ongeveer 15 % van de elektriciteit.

Ř       De installatie is een gasmotor met een capaciteit van 500 Kw elektrische energie en 750 Kw thermische energie.

Ř       De warmte die vrijkomt via de WKK-installatie wordt gebruikt om het water voor de twee kistenwasmachines op te warmen tot ongeveer 60°C. Deze machines wassen per jaar ongeveer 20 miljoen herbruikbare groentekisten. Met de geproduceerde elektriciteit van de WKK worden de waslijnen aangedreven.

Ř       Het principe van de WKK-installatie in de REO Veiling is hetzelfde als de installaties die je bij sommige kasgroenteproducenten aantreft. Belangrijk verschil is wel dat bij telers de vrijgekomen CO2 in de serre geblazen wordt en voor bemesting gebruikt wordt.

 

3. het sensibiliseren en aanmoedigen van werknemers om energie te besparen

 

4. gerichte investeringen in energievriendelijke(r) installaties en/of productiemethoden

 

Begin dit jaar liet de REO Veiling ook een energie-audit uitvoeren door externe experts. De voorgestelde adviezen i.v.m. verlichting, piekbewaking, koeling, warmwaterbereiding,… worden gradueel uitgevoerd.

 

Voor meer info kan u terecht bij directiemedewerker en verantwoordelijke voor energie Lode Denecker 051-231.229 of 0495-87.84.42

 

Coöperatieve Veiling Roeselare CVBA - Oostnieuwkerksesteenweg 101 - 8800 Roeselare, België
Tel: ++32 (0)51 231 211 - Fax: ++32 (0)51 231 289 - info@reo.be - BE 0405.544.330 | RPR Kortrijk
Administratie: administratie@reo.be - Boekhouding: boekhouding@reo.be
verkoopsvoorwaarden | disclaimer

site created by tales