over de REO Veiling

De REO Veiling is gevestigd in het hart van West-Vlaanderen, de kustprovincie van BelgiŽ. West-Vlaanderen heeft een gematigd zeeklimaat, goede bodemcondities samen met een centrale ligging, en wordt daarom terecht ďde moestuin van EuropaĒ genoemd. REO is de afkorting van "Roeselare en Omstreken". De REO Veiling is een belangrijke ambassadeur in de ontwikkeling en de profilering van die streekidentiteit. De REO Veiling speelt ook een hoofdrol in de reconversie van kleine landbouwbedrijven naar moderne tuinbouwondernemingen in West-Vlaanderen. Want de REO Veiling is een telersvereniging onder de vorm van een coŲperatieve vennootschap (opgericht op 12 juli 1942) die met een sterke betrokkenheid meer dan zestig verschillende groente- en fruitsoorten verhandelt voor de versmarkt. Een onberispelijke kwaliteit, transparante voedselveiligheid, smaakvolle versheid en duurzame ontwikkelingen komen daarbij op de eerste plaats.

Op 21 november 1944 werd de eerste veildag gehouden in een magazijn aan de Sint-Amandsstraat 104 in Roeselare. Op die eerste veildag, kort na de bevrijding, werd 21 ton groenten aangevoerd. Wat klein begon in het stadscentrum van Roeselare is uitgegroeid tot een modern en efficiŽnt afzetapparaat van kwaliteitsproducten voor de Europese versmarkt. Vandaag telt de vennootschap meer dan 2.900 leden/aandeelhouders. Ruim 1.200 vennoten leveren groenten en fruit op de REO Veiling af. Samen zorgen ze voor een aanvoer van ongeveer 40 miljoen verpakkingen op jaarbasis. Dat staat voor een jaarlijkse aanvoer van meer dan 200 miljoen kg verse groenten en fruit.

De belangrijkste producten zijn prei, witloof, aardbeien, kropsla, paddenstoelen en tomaten. Met haar breed palet aan glasgroenten en een groot aanbod van vollegrondsproducten onderscheidt de REO Veiling zich van andere tuinbouwveilingen in Europa. Dit gevarieerde assortiment vertaalt zich ook in een vrij gelijkmatige spreiding van het productenaanbod in zowel de zomer als de winter, waardoor het over de vier seizoenen heen voor groothandelaars, exporteurs of distributeurs mogelijk is om kwaliteitsvolle groenten en fruit aan te kopen op de REO Veiling.