bouw dakserre Agrotopia gestart

Het nieuwe en innovatieve project Agrotopia van Inagro op het dak van onze kistenloods begint steeds meer vorm te krijgen. Op dinsdag 2 juli werd de allereerste paal gezet van de onderzoeks- en dakserre door de drie partners: Inagro, Provincie West-Vlaanderen en de REO Veiling. De vertegenwoordigers van de drie partners Bart Nayaert, West-Vlaams gedeputeerde voor Landbouw & Visserij, Mia Demeulemeester, afgevaardigd bestuurder van Inagro, Rita Demaré, REO-voorzitter en Paul Demytenaere, algemeen directeur van de REO Veiling plaatsten samen de eerste metalen paal op het dak. 

De nieuwe dakserre van 9.500 m² zal hoogtechnologische onderzoeksfaciliteiten huisvesten en een educatieve route voor een breder publiek voorzien. Ongeveer 6.000 m² van de totale oppervlakte zal bestaan uit teeltcompartimenten voor onderzoek dat een antwoord moet bieden op actuele en toekomstige vragen over bladgewassen en vruchtgroenten op hydrocultuur. Diverse hydroteeltsystemen krijgen een plaats in deze teeltcompartimenten, waaronder installaties voor een gesloten meerlagenteelt met ledverlichting. Hoge verticale teelt zal aan bod komen in de gevelserre met een hoogte van 12 meter. Eind 2020 moet de dakserre klaar zijn voor gebruik.

Naast onderzoek en ontwikkeling zal ook demonstratierondleidingen voor professionelen een belangrijk onderdeel zijn van de dakserre. Zo moet Agrotopia letterlijk en figuurlijk ruimte geven aan een living lab. Via bezoekerscorridors krijgt ook het brede publiek de mogelijkheid om kennis te maken met de glastuinbouw. 

Meer info over het project op de website van Inagro.

foto 2
foto 2
foto 3
foto 4
TOP