Nieuwe recordprijs voor eerste hopscheuten

De REO Veiling verkocht op maandag 21 december de eerste Fine fleur hopscheuten van het teeltseizoen 2020-21. REO-producenten Marc Vandevelde uit Reningelst, Bart Vanbeveren uit Proven en De Lovie uit Poperinge voerden elk één schaaltje met 250gr Fine Fleur primeurhopscheuten aan. Dit is heel wat minder tegenover 2019. Toen vond de nationale primeurverkoop trouwens drie dagen vroeger plaats in vergelijking met dit jaar.

Fine Fleur hopscheuten halen traditioneel een zeer hoge veilingprijs bij hun nationale primeurverkoop. Want Fine Fleur hopscheuten zijn een puur en natuurlijk streekproduct met een eigen onvergelijkbare smaak. De fragiele seizoensdelicatesse is ook exclusief omwille van haar arbeidsintensief productieproces en haar beperkte beschikbaarheid in zowel tijd als volume. Bovendien verkoopt de REO Veiling sinds 2013 haar Fine Fleur hopscheuten met de Europese BGA-erkenning van streekproduct. Poperingse hopscheuten zijn het allereerste product in West-Vlaanderen die deze strenge Europese erkenning behaalden, mede door toedoen van de REO Veiling!

Voor deze redenen zijn Fine Fleur hopscheuten erg gegeerd in de gastronomie. Ze zijn al langer een vast ingrediënt in de topmenu’s van (sterren)restaurants, vooral tijdens de eindejaarsperiode. Commercieel directeur Dominiek Keersebilck van de REO Veiling: “Straks vieren we Kerstmis en Nieuwjaar noodgedwongen thuis in klein gezelschap. Fine Fleur hopscheuten zijn wellicht niet het eerste waar de consument aan denkt als hij in de eigen keuken een feestmaaltijd klaar maakt. Nochtans ben ik er van overtuigd dat dit topproduct toegevoegde waarde geeft aan de eigen bereide feestmaaltijd. Ik hoop dat de consument er straks zelf mee aan de slag gaat, het product beter leert kennen en zo overtuigd wordt om in de toekomst nog dikwijls Fine Fleur hopscheuten te serveren.
Ons aanvoelen is ook dat de consument die thuis zelf een feestmaaltijd klaar maakt, vindt dat het dit jaar wel wat meer mag zijn gezien de uitzonderlijke omstandigheden en dus ook best bereid is daar wat meer aan uit te geven. Bovendien bieden heel wat horecazaken de mogelijkheid om een feestmaaltijd af te halen. Dit alles opent natuurlijk perspectieven voor de afzet van Fine Fleur hopscheuten tijdens het nieuwe seizoen.”

Groothandelaar Vandepoel, gevestigd op de Brusselse vroegmarkt MaBru, deelt die mening en plaatste de eerste druk tegen € 322 voor 100gr. “We kochten één schaaltje van 250gr. De primeurhopscheuten worden aangeboden op de vroegmarkt”, legt zaakvoerder Guy Claessens uit. “Naast ons gangbare gamma groenten en fruit bieden we ook primeurs en specialiteiten aan. Onze specialisten selecteren dit aanbod op smaak en kwaliteit. Tegelijk hechten we veel belang aan een authentiek en ecologisch verantwoord teeltproces. De Fine Fleur primeurhopscheuten passen natuurlijk uitstekend in dit verhaal. Met de aankoop van de primeurhopscheuten tonen we tevens bewust onze grote waardering voor het waardevolle maatschappelijke werk van sociale projecten zoals De Hoeve van De Lovie, én steken we in dit uitzonderlijk jaar een riem onder het hart van de producenten en leveranciers van typische horecaproducten.”

Tinos Fruit uit Westkapelle haalde de twee resterende schaaltjes (500gr) binnen tegen een gemiddelde klokprijs van € 229,5 voor 100gr. Zaakvoerder Geert Baecke: “We bedienen klanten die specifiek op zoek zijn naar kwaliteitsvolle specialiteiten en exclusieve streekproducten op de versmarkt. Topchef Sergio Herman van Le Pristine in Antwerpen is één van onze vaste klanten. We kochten samen de primeurhopscheuten om tijdens de feestdagen op tafel te zetten in eigen familiale kring, en op die manier toch nog een extraatje te geven aan onze naasten in dit bizar eindejaar. We kochten de hopscheuten ook uit genegenheid voor het belangrijke sociale werk van De Lovie en als morele steun voor de horeca.”

“Het is ons 28ste seizoen waarin we primeurhopscheuten op de REO Veiling afleveren”, pikt Brigitte Dewulf, stafmedewerker communicatie van De Lovie, in. “We begonnen met enige nervositeit aan het nieuwe seizoen dat zich vreemd aankondigt. We willen er graag opnieuw een mooi seizoen van maken. Maar wat zal de impact van de corona zijn? Aan de kwaliteit van het product zal het in elk geval niét liggen. Want tijdens de voorbije drie maanden konden we in ideale omstandigheden mooie volwassen hopplanten van het ras Magnum zorgvuldig rooien bij een hopteler in Poperinge. Het is iedere keer een uitdaging om hopscheuten aan te leveren op de REO Veiling. Want hopscheuten worden manueel geoogst en met de grootste zorg gereinigd en verpakt. Dit secuur werk met het delicate streekproduct geeft veel voldoening aan onze medewerkers die fier zijn met het mooie resultaat. We leverden één schaaltje met 250gr primeurhopscheuten af op de REO Veiling. Zes medewerkers waren daarvoor gedurende een tiental uren druk in de weer, van het rooien van de hopplanten op het veld over het inkorten van de wortels van de hopplanten en het intafelen tot de pluk en het markt klaar maken.”

Vanaf de tweede helft van januari 2021 verloopt de aanvoer van Fine Fleur hopscheuten op de REO Veiling op een meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen duurt tot half april.

foto 1
TOP