Primeurkomkommers voor goed doel

De REO Veiling verkocht vandaag, vrijdag 19 januari, de eerste Belgische komkommers van het nieuwe teeltseizoen. Met de nationale primeurverkoop bevestigde de REO Veiling haar hoofdrol als het gaat om de afzet van Belgische komkommers. De primeurkomkommers werden op de REO Veiling aangevoerd door Nico Perneel en Jasper Haghedooren. De twee jonge en dynamische REO producenten schenken de opbrengst van de primeurverkoop aan het Kinderkankerfonds. “Want dit goede doel ligt ons nauw aan het hart”, getuigen beiden. Jasper wordt begin februari voor de eerste keer papa en Nico is papa van Matthias (2).

Nico Perneel uit Oostnieuwkerke teelt uitsluitend komkommers onder glas op 9 hectare. In het voorjaar van 2017 werd een extra bedrijfsoppervlakte van 2,8 hectareaan serres in gebruik genomen. In functie van deze uitbreiding werden bovendien het watergietsysteem en de sorteerinstallatie vernieuwd. Daarnaast verdubbelde de inpakloods in capaciteit.
Jasper Haghedooren uit Westrozebeke teelt uitsluitend komkommers onder glas op een totaal areaal van 7,8 hectare. Zijn serres worden verwarmd met de opgewekte warmte van twee wkk’s en begin 2017 breidde zijn sorteerinstallatie uit met de volautomatische inpakrobot QPack. Zowel Jasper als Nico streven via biologische gewasbescherming, waterrecuperatie van de daken van de serres en automatische klimaatregeling naar een zo energiezuinige en kwalitatief hoog mogelijke productie.

De duurzame ontwikkelingen en recente innovaties op het familiebedrijf van beide jaarrondtelers bevestigen dat de West-Vlaamse komkommerteelt voortdurend moderniseert. En toch vond de primeurverkoop van vandaag op de REO Veiling zes dagen later plaats in vergelijking met vorig jaar. Bovendien werd ook maar één kistje met 14 Belgische primeurkomkommers van +300 Flandria kwaliteit aangevoerd. “Dit heeft te maken met de sombere winter met veel donkere dagen en uitzonderlijk weinig zon terwijl komkommers houden van zonneschijn. Als gevolg hiervan zullen er in het vroege voorjaar wellicht wat minder Belgische komkommers ter beschikking zijn”, leggen Jasper en Nico uit.
“De primeurkomkommers werden op 12 en 13 december aangeplant. We beginnen er altijd in deze periode van het jaar aan. Dat past gewoon in onze bedrijfsvoering. We zijn tot uiterlijk begin november continu in productie op basis van vier teeltcyclussen. De primeurkomkommers werden klassiek geteeld volgens ons duurzaam standaard-teeltschema. In onze serres hangen schermdoeken waardoor er in de winter minder warmte verloren gaat en in de zomer het felste zonlicht wordt gefilterd. Deze duurzame toepassing zorgt niet alleen voor minder verwarmingsonkosten, maar ook voor een verbeterd teeltklimaat in de serres, wat natuurlijk de volle smaak en de Flandria kwaliteit van de komkommers ten goede komt. Dat zie je trouwens bij de aangevoerde primeurkomkommers. Ze zijn goed op kleur en hebben een mooie glans.”

Tinos Fruit uit Westkapelle wist dat naar waarde te schatten en kocht de primeurkomkommers tegen 65 euro per stuk. In totaal bracht de primeurverkoop 910 euro op voor het Kinderkankerfonds. “De primeurkomkommers komen op tafel in het restaurant De Jonkman met twee Michelin-sterren in Brugge. Chef-kok Filip Claeys volgt graag de seizoenen en werkt daarbij op een artisanale manier met jonge, verse streekproducten. De Flandria primeurkomkommers passen perfect in dit verhaal’, zegt zaakvoerder Geert Baecke van Tinos Fruit.

“Maar er is meer. Als kind heb ik op de kinderkankerafdeling van het UZ Gent gelegen. Ik weet dus wat daar gebeurt en heb veel respect voor de grote inzet en gedrevenheid van professor emeritus Yves Benoit, oprichter van het Kinderkankerfonds. De aankoop van de primeurkomkommers is ook een gebaar van waardering en dankbaarheid.”

Op de nationale primeurverkoop van vandaag vermarkte de REO Veiling de eerste van miljoenen Belgische komkommers. Dankzij de inzet op kwaliteit en service slagen de REO Veiling en haar komkommertelers er meer en meer in om met deze vruchtgroente het verschil te maken op de thuismarkt. De REO Veiling verkocht vorig jaar 35,7 miljoen komkommers tegenover 19,5 miljoen stuks in 2009. Een verdubbeling in acht jaar! West-Vlaanderen is daarmee de grootste Belgische productieregio van komkommers. Het aanbod is het hoogst vanaf mei tot en met september.

Enkele foto's

Foto 1
Foto 2
Foto 3
TOP