Primeurverkoop Fine Fleur frambozen steunt Malawi

Fine Fleur
Na de aprilse grillen van de voorbije maand laat het voorjaar zich eindelijk voelen. Daar is de lente. Daar is de zon. Daar zijn onze heerlijke zoetjes! Zo verkocht de REO Veiling op woensdag 3 mei haar eerste Fine Fleur frambozen van 2023.
Fine Fleur frambozen worden op een artisanale manier onder de zon geteeld. Dit zorgt voor een fruitige, zoete smaak en een stevige portie vitamines. “Een specifieke rassenkeuze garandeert bovendien mooi gevormde frambozen die dezelfde lichtroze kleur hebben. Na het voorzichtig plukken wordt het frêle zachtfruit direct gekoeld op het tuinbouwbedrijf, wat uiteraard de versheid ten goede komt. Fine Fleur frambozen houden van zon en warmte. En dat krijgen ze nu de lente eindelijk is begonnen. Daarom zullen de beschikbare hoeveelheden Fine Fleur frambozen op korte termijn snel doorstijgen, als het weer dat wil. Dankzij ook nieuwe teelttechnieken en de vakkennis van onze telers is het lokaal en seizoensgebonden product nog tot het einde van het jaar ter beschikking op de REO Veiling. Waarom zou je er dan niet voor kiezen?!”, vraagt Jurgen De Braekeleer, product manager zachtfruit van de REO Veiling, zich af.

Frambozen zijn maar één vaste waarde in het karaktervolle zachtfruitassortiment van het kwaliteitslabel Fine Fleur. “Op de REO Veiling ging het nieuwe seizoen van de Fine Fleur grondaardbeien anderhalve week geleden van start. Het seizoen van de Fine Fleur grondaardbeien loopt normaal tot eind september. Tijd genoeg dus om er volop van te genieten!”, gaat Jurgen De Braekeleer verder. “Binnenkort zijn ook de rode, blauwe en braambessen van Fine Fleur weer te verkrijgen. Vanaf dan kan iedereen terug met smaak genieten van het volledig Fine Fleur zachtfruitassortiment. En dat is maar goed ook, want de populariteit van het Fine Fleur zachtfruit neemt toe. Je kan dan ook zoveel meer met aardbeien, frambozen en bessen dan als gezond tussendoortje serveren, en steeds meer consumenten beginnen daarachter te komen.”

Hofleverancier
Ook de kopers van de REO Veiling weten het Fine Fleur zachtfruit naar waarde te appreciëren. Groothandel Claessens uit Antwerpen kocht de primeurdoos met 1,5 kg Fine Fleur primeurframbozen tegen 27,52 euro per punnet van 125 gr. “Naast ons gangbare gamma groenten en fruit leveren we ook primeurs en specialiteiten aan ons cliënteel. We opteren daarbij uiteraard voor authentiek en duurzaam geteelde producten. De Fine Fleur primeurframbozen passen natuurlijk uitstekend in dit verhaal. We doen de primeurframbozen cadeau aan een goede klant van ons. De delicatesse krijgt op die manier een gastronomische bestemming. De primeurframbozen worden straks verwerkt in de heerlijke gebakjes van banketbakkerij en hofleverancier Patisserie Wittamer in Brussel. Met de aankoop van de primeurframbozen tonen we ook onze waardering voor het sociaal-maatschappelijk aspect van de primeurverkoop”, zegt Patrice Custers, verantwoordelijke aankoop van Groothandel Claessens.

De Fine Fleur primeurframbozen werden geteeld bij Johan Devriendt en Nancy Ostyn in Passendale. Nancy Ostyn: “Fine Fleur zachtfruit wordt duurzaam en lokaal geteeld, op familiale tuinbouwbedrijven in je buurt. Ook qua kwaliteit moet het Fine Fleur zachtfruit zeker niét onderdoen voor het zachtfruit dat van uit het buitenland wordt ingevoerd. Want Fine Fleur zachtfruit moet niet vroeger worden geplukt – omdat ze geen lange reisweg moet afleggen – en is daarom kraakvers, wat synoniem staat voor kwaliteit en heel wat smaak. Een te warme zomer zoals vorig jaar is niet ideaal voor de teelt van frambozen. De plant verbruikt dan te veel energie om te kunnen overleven en dit is niet goed voor een optimale vruchtvorming. We hopen op veel zon maar aangename temperaturen. We verkopen ons Fine Fleur zachtfruit via de REO Veiling. We hebben een goede samenwerking met REO-medewerker Jurgen en vinden het heel waardevol dat hij zich engageert voor het goede doel. We schenken daarom met overtuiging de opbrengst van de primeurverkoop aan het ontwikkelingsproject in Malawi, Zuidoost-Afrika, dat wordt ondersteund door Jurgen.”

Voedseltuinen
“In 2005 liep ik drie maanden stage in Malawi”, legt Jurgen De Braekeleer uit. “Sindsdien blijf ik me inzetten voor het ontwikkelingsland waar ik goede contacten heb met Wildlife Action Group. Lokale leefgemeenschappen rond het Thuma Forest Reserve worden sinds 2005 ondersteund door Wildlife Action Group in de aanleg van grote voedseltuinen waar de lokale bevolking eigen voedsel produceert. Op die manier voorziet ze beter in haar levensonderhoud en hoeft ze niet langer te gaan stropen in het natuurreservaat. De welgekomen opbrengst van de primeurverkoop van Fine Fleur frambozen gaat integraal naar Thuma Forest Reserve. Met dank aan de producent en de koper van de primeurframbozen. Hun engagement getuigt van een sterke betrokkenheid en dit typeert Fine Fleur misschien nog het meest: een nauwe verbondenheid van de Fine Fleur-telers met elkaar, met hun product en met wat rondom hen gebeurt.”
Groothandel Claessens kreeg een bak trappistenbier voor zijn gulle medewerking aan de primeurverkoop voor het goede doel.

Maal drie
Vandaag zijn een tiental Fine Fleur-zachtfruittelers bij de REO Veiling aangesloten. Met respect voor de koudeketen zetten ze dagelijks, tot drie keer toe, hun product op de REO Veiling af. Naast deze grote zorg voor productkwaliteit en -versheid besteden de telers veel tijd en moeite aan een smaakvolle presentatie van hun lokaal geteeld zachtfruit in een attractieve verpakking. Specifieke kopersvragen rond verpakking worden bovendien met een grote flexibiliteit door de telers ingevuld. Dit alles garandeert de koper dat hij Fine Fleur kleinfruit met de ogen dicht kan kopen. Logisch gevolg: het volume zachtfruit dat de REO Veiling onder het kwaliteitslabel Fine Fleur commercialiseert, is verdrievoudigd in vijf jaar!

foto 1
TOP