REO Veiling verkoopt eerste van miljoenen komkommers

De REO Veiling verkocht vandaag, vrijdag 17 januari, de eerste komkommers van het nieuwe teeltseizoen. Met de verkoop van de eerste komkommers schoot het nieuwe teeltseizoen nu helemaal uit de startblokken. Nog tot begin november blijft het product ter beschikking op de REO Veiling.

Komkommer is vooral een zomergroente. Maar door nieuwe teelttechnieken en goede vakkennis is het product vanaf nu nagenoeg het hele jaar door te verkrijgen op de REO Veiling. “Dankzij hun gegarandeerde Belgische oorsprong en de grote flexibiliteit die onze telers aan de dag leggen voor het vullen van door de markt gewenste verpakkingen, vinden de komkommers van de REO Veiling vlot hun weg naar zowel de Belgische retail als enkele belangrijke exportmarkten. De REO Veiling verkocht vorig jaar 36,5 miljoen Belgische komkommers tegenover 19,5 miljoen stuks in 2009. Meer dan een verdubbeling in 10 jaar! Deze cijfers bevestigen dat de REO Veiling een toonaangevende rol speelt als het gaat om de afzet van binnenlandse komkommers op de Belgische en Europese versmarkt. Het aanbod is het hoogst vanaf mei tot en met augustus. Dit jaar verwachten we een iets hogere aanvoer tegenover vorig jaar,” stelt Martine Ingels, product manager voor komkommer op de REO Veiling.

De primeurkomkommers van vandaag werden aangeboden door Jasper Haghedooren uit Westrozebeke. De jaarrondteler heeft uitsluitend komkommers onder glas op een totaal areaal van bijna 8 hectare. Zijn dynamisch familiebedrijf is jaarlijks één van de eersten met Belgische komkommers. “De primeurkomkommers werden op 10 december aangeplant. We beginnen er altijd in deze periode van het jaar aan. Dat past gewoon in onze bedrijfsvoering”, legt Jasper Haghedooren uit.
“We zijn tot uiterlijk begin november continu in productie op basis van vier teeltcyclussen. De primeurkomkommers werden klassiek geteeld volgens ons duurzaam standaard-teeltschema. We streven naar een zo energiezuinige en kwalitatief hoog mogelijke productie via bijvoorbeeld biologische gewasbescherming, waterrecuperatie van de serredaken en automatische klimaatregeling. In onze serres hangen schermdoeken waardoor er in de winter minder warmte verloren gaat en in de zomer het felste zonlicht wordt gefilterd. Deze duurzame toepassing zorgt niet alleen voor minder verwarmingsonkosten, maar ook voor een verbeterd teeltklimaat in de serres, wat natuurlijk de volle smaak en de Flandria kwaliteit van de komkommers ten goede komt. Dat zie je trouwens bij de aangevoerde primeurkomkommers. Ze zijn goed op kleur en hebben een mooie glans.”

Duurzame ontwikkelingen en actuele innovaties bevestigen dat de West-Vlaamse komkommerteelt voortdurend moderniseert. De nationale primeurverkoop van vandaag op de REO Veiling had dan ook vier dagen vroeger plaats in vergelijking met vorig jaar.

foto 1
foto 1
TOP