Telers Fine Fleur primeurbessen steunen kinderdagverblijf

Fine Fleur
Aardbeien zijn zomerkoninkjes maar dankzij de vakkennis van onze telers en innovatieve productietechnieken zijn de smakelijke slankhouders nagenoeg het ganse jaar te verkrijgen, met een piekaanbod in mei/juni en september. Wie in de keuken met de grondaardbeien van Fine Fleur aan de slag gaat, moet evenwel goed naar het bord kijken. Want dit lokaal en seizoensgebonden product is beperkt in tijd beschikbaar op de REO Veiling. Geniet er nog snel van, het aanbod van Fine Fleur grondaardbeien is tegen eind juni gedaan!
Grondaardbeien zijn maar één vaste waarde binnen het karakteristieke zachtfruitassortiment van Fine Fleur. Ook het houtig kleinfruit van Fine Fleur brengt de zomer in de keuken. Op de REO Veiling is het nieuwe seizoen van Fine Fleur frambozen en Fine Fleur braambessen al sinds een tweetal weken van start. “We staan aan het begin van een piekaanvoer en dus zullen de beschikbare aantallen in de komende dagen snel doorstijgen, als het weer dat wil”, voorspelt Jurgen De Braekeleer, product manager zachtfruit van de REO Veiling. “En vanaf vandaag zijn ook de rode en blauwe bessen van Fine Fleur weer te verkrijgen. Daarmee kan iedereen terug met smaak genieten van het volledig Fine Fleur zachtfruitassortiment. En dat is maar goed ook, want de populariteit van het Fine Fleur kleinfruit neemt toe. Je kan dan ook zoveel meer met aardbeien, frambozen en bessen dan als gezond tussendoortje serveren, en steeds meer consumenten beginnen daarachter te komen.”

Kudimba
Ook de kopers van de REO Veiling weten het Fine Fleur zachtfruit naar waarde te appreciëren. Tinos Fruit in Westkapelle kocht de doos (1,5kg) met rode primeurbessen tegen 32 euro per punnet van 125gr en de doos met blauwe primeurbessen, eveneens 1,5kg, tegen 33 euro per punnet van tevens 125gr. “De primeurbessen komen op tafel in Pure C, het sterrenrestaurant van topchef Sergio Herman in de jachthaven van Cadzand. De culinaire keuken volgt er de seizoenen en Sergio werkt daarbij op een artisanale manier met jonge, frisse kwaliteitsproducten van bij ons. Het Fine Fleur zachtfruit past perfect in dit verhaal”, aldus zaakvoerder Geert Baecke van Tinos Fruit.
De rode bessen werden aangeleverd door Inge Debergh, de blauwe bessen door Regine Mahieu. Beide Fine Fleur-producenten telen hun houtig zachtfruit in de schaduw van de abdij in Westvleteren. Op eigen initiatief schenken de twee dynamische telers de opbrengst van de dubbele primeurverkoop van vandaag aan een goed doel. Hun keuze viel op vzw Kudimba die een kinderdagverblijf runt in Lifuwu in het Salima-district in Malawi, Zuidoost-Afrika. De kinderen aan Kudimba zijn kwetsbaar vanwege hun beperking, gezondheidstoestand of complexe sociale achtergrond. Een vast team van lokale medewerkers biedt zorg aan de kwetsbare kinderen met aandacht voor voeding, hygiëne, therapeutische basisactiviteiten en recreatie. Waar mogelijk worden de kinderen aangemoedigd en ondersteund om deel te nemen aan het reguliere onderwijs.
De twee telers van de Fine Fleur primeurbessen zijn begaan met de zorgsector. Inge werkt ook als verpleegkundige in het ziekenhuis te Ieper en de zoon van Regine studeert geneeskunde. “Product manager Jurgen De Braekeleer is nauw betrokken bij het kinderdagverblijf Kudimba. We steken hem graag een riem onder het hart, wetende dat ons geschonken geldbedrag goed wordt besteed”, verduidelijken Regine en Inge. “De dubbele primeurverkoop bracht in totaal 780 euro op. Deze welgekomen geldsom wordt concreet gebruikt voor een uitbreiding van de moestuin. Het basisvoedsel in Malawi bestaat voornamelijk uit maïspap. De verse groenten en fruit uit de moestuin zorgen voor een gevarieerder en gezonder voedingspatroon voor de 40 kinderen. Een professionele zorgmedewerker komt daarvoor wekelijks op het terrein en gaat in overleg met Maaike Bruynooghe als voorzitster van Kudimba en mezelf als secretaris om bijkomende en specifieke hulp te bieden. Het engagement van de twee Fine Fleur-zachtfruittelers getuigt van een sterke betrokkenheid en dit typeert Fine Fleur misschien nog het meest: een intense verbondenheid van de Fine Fleur-telers met elkaar, met hun product en met wat rondom hen gebeurt”, bedankt Jurgen De Braekeleer.

Smaakvol
Vandaag zijn een tiental Fine Fleur-zachtfruittelers bij de REO Veiling aangesloten. Met respect voor de koudeketen zetten ze dagelijks, tot drie keer toe, hun product op de REO Veiling af. Naast deze grote zorg voor productkwaliteit en versheid besteden de telers veel tijd en moeite aan een smaakvolle presentatie van hun lokaal geteeld zachtfruit in een attractieve verpakking. Specifieke kopersvragen rond verpakking worden bovendien met een grote flexibiliteit door de telers ingevuld. Dit alles garandeert de koper dat hij Fine Fleur kleinfruit met de ogen dicht kan kopen. Logisch gevolg: het volume houtig kleinfruit dat de REO Veiling onder het kwaliteitslabel Fine Fleur commercialiseert, is in vijf jaar tijd verdrievoudigd! Zowel Regine als Inge zien het nieuwe seizoen met vertrouwen tegemoet: “In het voorjaar hadden we behoorlijk wat zonnige dagen en koude nachten. Deze combinatie zorgt er voor dat de bessen langer blijven groeien voordat ze afrijpen. De lage temperaturen vertragen de rijping van het zachtfruit, waardoor het meer uren zonlicht kan absorberen. Het resultaat is een mooie stevige bes met een heerlijke volle smaak. Het nieuwe seizoen dat nu op gang komt, kondigt zich dus héél smaakvol aan. De smaak is raak!”

Bovenste foto vlnr. Regine Mahieu, teler, Jurgen De Braekeleer, product manager REO Veiling en vrijwilliger vzw Kudimba & Inge Debergh, teler;
Onderste foto vlnr. teler Regine Mahieu en teler Inge Debergh;
Copyright onderste foto: Ria Van Lerberghe.

foto 1
TOP