De verse broccoli van Bart Callewaert en Liesbet Hanssens uit Koolskamp

In weer en wind worden de dagverse kwaliteitsgroenten en –fruit van de REO Veiling door een 1.000-tal actieve leden-producenten met vakkennis en een sterke betrokkenheid marktklaar gemaakt. Elk hebben ze hun eigen verhaal die ze graag met je delen. Deze keer stellen we Bart Callewaert en Liesbet Hanssens uit Koolskamp aan je voor. Ze delen graag hun passie voor de teelt van broccoli.

  • Het is eind juni en de eerste hittegolf van de zomer ligt loodzwaar over de velden. We bevinden ons in het landelijke Koolskamp waar we Bart & Liesbet volgen die al in de vroege uurtjes bezig zijn met het oogsten van hun broccoli. Broccoli is een levendig product dat heel nauwgezet en met veel zorg en kennis moet geteeld worden.

Bart: “Midden de jaren negentig startte mijn vader met de broccoliteelt, toen was dat nog een relatief ‘nieuwe’ groente. Ik hielp graag met mijn ouders op het veld. Na mijn schooltijd werkten mijn ouders en ik nog enkele jaren samen. Drie jaar geleden heb ik het bedrijf overgenomen van mijn ouders. Naast broccoli van juni tot november telen wij ook nog sluitkolen (witte- en rodekool). Van de vroege teelt tot de lange bewaring… Het is een grote uitdaging en je moet gemotiveerd zijn om te starten met een eigen landbouwbedrijf. Samen met Liesbet, zetten wij ons in om een gezond en kwaliteitsvol product op de markt te brengen.”

Liesbet: “Ik ben ook afkomstig uit een zelfstandig landbouwersgezin. Na mijn studies werkte ik enkele jaren in loondienst, maar met 3 dochters en het vele werk was het voor mij een logische keuze om mee in het bedrijf te stappen.”

  • Toen we het erf opreden, vielen ons de vele kleine plantjes op die duidelijk wachten om uitgeplant te worden.

Bart: "Afhankelijk van de weersomstandigheden planten we gewoonlijk vanaf eind maart op een wekelijkse basis. De eerste plantingen worden afgedekt met vliesdoek om de voorjaarskoude te doorstaan. Jonge plantjes zijn een delicatesse voor duiven, daarom dekken we ze af met netten om wildschade te beperken. Gewasbeschermingsmiddelen worden tot een minimum beperkt. Hiervoor laten wij ons bijstaan door gespecialiseerde fytobedrijven en teeltadviseurs.”

“Naargelang de temperatuur en het vorderen van de zomer, duurt het zo’n negental weken voor de broccoli kan geoogst worden. Hoe warmer het is, hoe sneller er geoogst kan worden. Bij te droge omstandigheden beschikken we over voldoende watervoorraad om al onze broccoli van water te voorzien. In het najaar duurt de teelt iets langer. Wanneer de vorst zijn intrede doet moet de broccoli volledig geoogst zijn.”

  • Broccoli moet zonlicht hebben, de bladeren moeten openstaan in tegenstelling tot bloemkool. De oogsters zien meteen of ze kunnen snijden of niet. De temperatuur is snel aan het oplopen en er wordt dan ook een tandje bijgestoken om alle oogstklare broccoli tegen de middag van het veld te hebben.

Bart: "Bij het oogsten streven we naar een gemiddeld gewicht van 500g. Wij oogsten de broccoli manueel en leggen ze per 10 in een EPS-kist. Daarna brengen we ze snel in de koelcel om diep in te koelen. Dit is van groot belang om de kwaliteit verder in de keten optimaal te houden. Eenmaal gekoeld kan de broccoli verpakt worden. Ook het verpakken in folie doen we manueel en is arbeidsintensief.”

  • Waarom ligt broccoli steeds in plastic verpakt in de winkel?

Bart: “Voor de houdbaarheid, en het oog wil natuurlijk ook wat. Ook thuis leg je broccoli het best na aankoop onmiddellijk in de koelkast, dan blijft deze zeker enkele dagen houdbaar. Onze broccoli wordt grotendeels verkocht via de klokverkoop op de REO Veiling. Dan speelt het spel van vraag en aanbod. Een ander gedeelte wordt bemiddeld via het goede werk van de commerciële cel. Als teler hebben wij goed contact met de productmanagers van de REO Veiling. Zo kan er ingespeeld worden op vragen vanuit de markt.”

  • We hebben de koelte van de verpakkingsloods opgezocht en stellen de hamvraag voor veel telers: wat in de toekomst?

Bart: "Wij kweken openluchtgroenten en moeten vaak rekening houden met de weergoden. Drukke en kalmere periodes wisselen elkaar af. We leven zowat mee met de seizoenen. Vind je ons niet op het veld dan bevinden we ons in de loods waar we ons product marktklaar maken. We hebben reeds jaren ervaring in de broccoliteelt en zetten deze dan ook graag verder. Op piekmomenten doen we beroep op seizoensarbeiders en ook mijn ouders steken graag nog elke dag een handje toe. Daarvoor zijn wij hen dankbaar.”

  • Vakantie, vrije tijd, jullie hebben 3 kinderen…

Liesbet: "Drie dochters Lotte, Janne en Fran van 7, 5 jaar en 8 maanden. Onze kinderen zijn nog klein. Ze genieten van alle activiteit en het leven op en rondom ons familiaal bedrijf. Op reis gaan zit er momenteel niet in, alle tijd gaat momenteel naar ons bedrijf. Maar een dagje zee of een uitstap met de kinderen proberen we toch te regelen.”

Bart: "De meisjes beseffen (nog) niet welk plezier en rijkdom ze hebben om te kunnen opgroeien op een landbouwbedrijf. Buiten ravotten, fietsen, op het veld en zelfs meegaan naar de REO Veiling... er valt hier altijd wel wat te beleven.”

Weetjesfestival:

  • Waarom is broccoli zo gezond?

Broccoli heeft de naam een superfood te zijn met heel wat genezende en preventieve eigenschappen. De groente bevat veel water, is caloriearm en steekt boordevol vitamine C, foliumzuur, vezels en kalium. Ze zou stoffen bevatten die kanker kunnen afremmen of zelfs tegengaan en het immuunsysteem versterken. Mensen met jicht of een te trage schildklierwerking mogen broccoli (net als bloemkool) echter maar met mate eten.

  • Tips bij het kopen en bewaren

Verse broccoli is stevig, mooi donkergroen en de roosjes sluiten dicht aaneen. Broccoli met gele bloempjes laat je liggen, want te oud.

De steel moet stevig zijn, maar niet houterig onderaan, dan is hij al te lang afgesneden.

Broccoli bewaar je in zijn plasticjasje ca. 6 à 7 dagen in de koelkast. Bart benadrukt dat het belangrijk is dat de koelkast op een lage temperatuur staat - ca. 2-3°C - voor de bewaring van broccoli. Gebruik je niet alles, draai de broccoli dan opnieuw in folie.

De kooktips van Liesbet:

“Ik maak graag broccolisoep, vooral voor mijn jongste dochter omdat daar heel veel vitaminen en stoffen inzitten die de darmflora optimaliseren. Super gezond! Ajuin stoven, prei erbij, een aardappel om te dikken en dan veel broccoli, roosjes en stam, en water.”

“Ook broccolipuree maak je makkelijk zelf - gewoon broccoli mixen met een beetje water - het is de ideale babyvoeding.”

“Ik heb een thermomix (met een blender lukt ook, TB), alles wat je hebt van groenten kan je mixen en met olijfolie en wat witte wijnazijn, wat peper en zout op smaak brengen. Zo heb je snel iets om te eten, zeker bij warm weer heel verfrissend.”

foto 4
foto 3
foto 8
foto 8
foto 6
foto 7
foto 3
TOP