De verse groenten van Stefaan Keereman en Mieke Vandaele uit Passendale

In weer en wind worden de dagverse kwaliteitsgroenten en –fruit van de REO Veiling door een 1.000-tal actieve leden-producenten met passie en vakkennis marktklaar gemaakt. Elk hebben ze hun eigen verhaal die ze graag met u delen. Deze keer stellen we Stefaan Keereman en zijn vrouw Mieke Vandaele aan u voor. De REO-producenten uit Passendale delen hun passie voor de mooie teelt van selder.

“Selder is bijna zuiver water.”

De lange nazomer maakt het niet altijd gemakkelijk voor de selderboer. Selder is een dorstige plant en bij deze temperaturen droogt de grond pijlsnel uit. Beregenen is een must, maar dan nog is het risico dat de selder verwelkt op het veld groot want zegt Stefaan: "Selder is bijna zuiver water". Niet alleen om te groeien hebben de planten water nodig, ook eenmaal geoogst, blijft water belangrijk.

Stefaan: "Ik ben de vierde generatie op deze plek. Mijn grootvader had een gemengd veebedrijf met koeien en varkens, mijn vader nog enkel varkens. Ik heb zelf beslist op de hoeve te blijven, ik zag dit volledig zitten en heb dan ook landbouwschool gevolgd."

Mieke: "Ook ik kom uit een landbouwfamilie met de combinatie van varkens en tabak. Toen we pas getrouwd waren, hebben we eerst de varkenshouderij verder gezet, maar we hebben eigenlijk vrij snel het zeugenbedrijf afgestoten en de omschakeling naar groenten gemaakt."

Stefaan: "Toen we overschakelden naar groenten hebben we gekozen voor verschillende teelten om het jaar rond te kunnen werken. Naast groene selder telen we in mei aardbeien in volle grond, van half april tot half augustus serrecourgetten en van november tot februari veldsla en peterselie in de serre."

"Waarom selder? Ik vond het een uitdagende teelt.”

Stefaan: "Waarom selder? Ik vond het een uitdagende teelt, uitdagender dan aardbeien of veldsla. Er is een mooie opvolging van oogsten en planten. We planten van eind maart tot begin augustus en oogsten dan van half juni tot half november. Omdat er vraag is naar jonge selder planten we al eind maart onder doek, die kan dan al geoogst worden half mei."

Mieke: "Alles wordt geplant met een machine, toen we startten en nu. In het begin zijn we gestart met een tweedehandse "perdu-planter". Het oogsten gebeurde toen nog op onze knieën. De teelt viel mee en vrij snel hebben we een moderne plant- en oogstmachine gekocht die speciaal voor selder is gemaakt. Acht hectaren kun je moeilijk manueel oogsten."

Stefaan: "Een ganse dag op de knieën zitten, lukte niet meer. Machinaal snij je niet meer op een dag, maar je staat rechtop en dat is veel en veel makkelijker."

We staan aan de rand van een mooi groen selderveld, maar Stefaan kijkt bedenkelijk naar de droge grond.

Stefaan: "Selder is een plant die veel water vraagt, ook in warme periodes moet je vocht in de grond krijgen om de plant te doen groeien. Dus moeten we beregenen met een spuitboom, dat is handiger en voordeliger dan een kanon. Je trekt de wagon naar het einde van het veld en met de computer bepaal je de hoeveelheid water en de snelheid waarmee hij terug naar het begin komt en hij slaat automatisch af."

“Als de machine onze kant opkomt zien we dat er... niemand achter het stuur van de tractor zit.”

We zijn doorgelopen naar een veld achter de boerderij. Een machine rijdt over en weer terwijl de selder wordt afgesneden. De lopende band waarin elke selderplant hangt, eindigt boven op de aanhangwagen waar naarstige handen de stronken van de band nemen, spoelen en meteen mooi stapelen in de veilingbakken. Als de machine onze kant opkomt zien we dat er... niemand achter het stuur van de tractor zit.

Stefaan ziet onze verbijstering (lachend): "Dit is een 'slimme' machine', ze is heel fijn afgesteld met sensoren waardoor ze geheel autonoom de rij volgt. Ondertussen gaan er messen heen en weer en wordt de selder onder- en bovenaan afgesneden op de lengte die de klant wil. Bij ons is dat doorgaans 20 cm, maar bv. voor Frankrijk is dat 10 cm, zij willen absoluut geen groen. Dat werken naar de wens van de klant is onze sterkte."

De zon brandt ongenadig ook al is het nog vroeg op de dag maar zegt Stefaan: "Wij én de selder staan in de schaduw! Heel belangrijk want selder en warmte gaan niet samen. Daarom worden de gevulde bakken ook af en aan gereden naar de koelcel. Daar blijven ze tot we ze morgenvroeg naar de veiling brengen. We verkopen per stuk, niet per gewicht, twaalf stuks in een bakje. We verhandelen alles via de REO Veiling. Een deel gaat op de klok, de rest is op contract teneinde een zo goed mogelijke spreiding in de verkoop te kunnen bekomen."

Weten ze waar hun selder terecht komt? Mieke: "Deels in de retail, maar dan vooral in soep- en mosselgroente verwerkt."

"Wij proberen een meerwaarde te creëren door in te spelen op de markt."

Mieke: "We plannen niet té ver voorop, bekijken de evoluties in de tuinbouw jaar per jaar en spelen erop in."

Stefaan: "Of er een vijfde generatie op het hof komt, houdt me niet echt bezig. Ik wou het doen, de kinderen zijn volledig vrij. Qua oppervlakte zijn we geen groot bedrijf, maar wel intensief. Wij proberen een meerwaarde te creëren door in te spelen op de markt. We kunnen dan ook instaan voor extra services zoals versnijden en inkorten, indien de klant daarom vraagt. "

Weetje

Alle selders die wij vandaag kennen (groene, witte en bleekselder), hebben dezelfde wilde voorouder. Een sterk geurend plantje dat op de zoute grond  langs de kust groeide en in de oudheid werd gebruikt als smaakmaker in soepen en visbereidingen.

Redactie: Marc-Pieter Devos & Tine Bral

Enkele foto's

Foto 1
Foto 2
Foto 3
Foto 4
Foto 5
Foto 6
Foto 7
Foto 9
Foto 8
TOP