De verse kiemgroenten van Wim Bouden uit Nevele

In weer en wind worden de dagverse kwaliteitsgroenten en –fruit van de REO Veiling door een 1.000-tal actieve leden-producenten met vakkennis en een sterke betrokkenheid marktklaar gemaakt. Elk hebben ze hun eigen verhaal die ze graag met je delen. Deze keer stellen we Wim Bouden uit Nevele aan je voor. Hij deelt graag zijn passie voor de teelt van kiemengroenten.

Kiemgroenten zorgen voor extra smaak en extra kleur in gerechten. Als je ze koopt, mooi verpakt in hun doosje, zijn ze ‘ready to eat’.
Maar hoe groeien die kleine kiemen nu? Boven de inkom van Kiem-X staat een uitspraak van Hippocrates: 'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding'.

Wim: "Ik kom helemaal niet uit een tuindersfamilie. Ik ben ingenieur voedingstechnologie. Tot 2006 werkte ik in loondienst voor voedingsbedrijven als productie- en kwaliteitsverantwoordelijke, maar ik was dat beu en wou zelfstandig beginnen. Als ik een bedrijf oprichtte, moest dat in de voeding zijn. We - mijn ex-vrouw en ik - hebben gekeken wat er in de sector doenbaar was, maar hadden wel vooraf uitgemaakt dat we in een nicheproduct zouden stappen. Ik kweekte al kiemen in bokalen in de keuken en vrij vlug zijn we dan ook bij kiemgroenten uitgekomen. In 2006 waren er daar nog maar drie telers van in België, wij werden de vierde Belgische teler en zijn ondertussen de grootste. We startten in een omgebouwde stal achter ons huis en groeiden gestaag. In 2011 verhuisden we naar hier, een volledig nieuw pand dat we geheel naar de behoeften van de teelt bouwden. Ik heb Kiem-X van nul opgestart en ben daar best wel fier op!"

Wim: "Mijn lievelingskiemen zijn prei en radijs, daarmee experimenteerde ik reeds in mijn keuken. Als bedrijf moesten we direct een assortiment kunnen aanbieden aan onze klanten: luzerne, prei, rode biet, rode kool, verschillende radijzen en erwtasperge, om de voornaamste te noemen. Onze klanten kopen immers altijd verschillende kiemgroenten samen."

 • Maar wat zijn nu juist kiemgroenten en waarin verschillen ze van macro greens en baby leafs?

Wim: "Het ligt best wel dicht bij elkaar. Worden greens en leafs in aarde en bovengronds gekweekt, bij ons speelt alles zich ondergronds af (lacht): bij ons is alles donker. Wij bootsen na wat een zaadje in de grond doet en daar is geen licht, enkel water. Als je een zaadje water geeft, gaat het kiemen, gedurende die tijd gebruikt het de voedingsstoffen die het in zich heeft en... zaden zitten vol voedingsstoffen! Op een bepaald moment is hun rugzakje leeg en gaat het zaadje worteltjes maken om plantje te worden, maar voor het zo ver komt, is het bij ons al geoogst. Kiemen groeien dus uit hun eigen reserve, onttrekken niets aan hun omgeving en... wij moeten niks toevoegen, alleen water. En, waarom zouden wij licht moeten geven als er geen blaadjes zijn? De snelste zaadjes kiemen in 3 dagen, prei is de langste en doet er 15 dagen over."

 • Wim heeft ons nu wel razend nieuwsgierig gemaakt en we lopen - netjes in wit pak, haarnetje op en schoenbeschermers aan - achter hem een van de donkere productieruimtes in. Wim steekt even het licht aan, anders kan de fotograaf weinig doen. Hier ontkiemen in grote platte bakken preizaadjes in een aangename warmte.

Wim: "We kweken de kiemen op kamertemperatuur, 18 à 20°C. De zaden kopen we hoofdzakelijk in Italië, de streek van Emilia Romagna, waar het zachte Middellandse zeeklimaat goed is voor de zaadkweek. Prei is de meest gevraagde én de duurste kiemgroente. Voor de preikiemen gebruiken wij ongeveer 100 kilo zaad per week. Een preiteler koopt zijn prei per zaad, wij kopen dat per pallet. Als je prei op het veld ziet, dan is die klaar om geoogst te worden, voor kiemen moet je de prei in bloem laten komen en het duurt twee jaar voor de bloembollen kunnen gedroogd en de zaden geoogst worden. Ook hier groeien preikiemen het traagst waardoor ze letterlijk de meeste energie (verwarming en water) vragen."

 • Wim gaat met zijn hand door een van de bakken: enkel zwart. Enkele bakken verder zijn er witte stipjes tussen het zwart: het begin van de kieming. We lopen door naar een andere productieruimte waar tot onze verbazing geen bakken maar grote trommels traag rondjes draaien.

Wim: "Trommels werken prima voor alle soorten kiemen op prei en erwten na. Elke soort heeft zijn eigen instelling afhankelijk ook van het water. Luzerne teelt het makkelijkst en rode biet moet een voorweek krijgen. In elke trommel gaat ca. 5 kilo zaad dat dan - volgens de soort - ca. 45 kilo kiemen geeft. Omdat de trommel draait, is er geen boven of onder en flipt het zaadje. Deze trommels bestaan al zo’n 30 jaar."

 • We zijn ondertussen aan de donkere kweekcellen gewend, maar in de volgende ruimte brandt er wel volop licht.

Wim: "De erwtasperge is een “specialleke”, we forceren dit een beetje zoals witloof. De erwt denkt dat ze onder de grond zit en begint te groeien. Het zijn de enige die in het licht staan en de enige die - na 11 dagen - geknipt worden. (lachend) Dus strikt genomen zijn erwtasperges geen kiemgroenten omdat ze wortel schieten die je eraf knipt. Alle andere kiemen worden gewassen om ze los van elkaar te maken, daarna drooggezwierd en tot verpakking in een koelcel bewaard."

 • Buiten de aangename kamertemperatuur is water een constante in alle ruimtes.

Wim: "We gebruiken putwater dat we ontsmetten met twee UV-installaties. We worden heel scherp opgevolgd door het FAVV met onverwachte audits en zelf laten we maandelijks verschillende analyses uitvoeren op ons water, onze zaden en de kiemen. Duur, maar levensnoodzakelijk voor onze teelt."

 • Wel veel licht en een duidelijk frissere temperatuur in de inpakruimte.

Wim: "Ik werk met vaste mensen, maar laat hen niet continu hetzelfde doen. Iedereen moet verschillende taken uitvoeren wat het voor allemaal boeiender maakt. Inpakken neemt wel de meeste tijd in. Ook het vervoer naar de veiling vraagt tijd, gelukkig zitten we hier dicht bij de E40 zodat fileleed wel meevalt. Omdat onze klanten altijd zo laat mogelijk bestellen, spelen wij dagelijks heel kort op de bal en leveren zo een ultravers product af. Sommige hebben hun bestelling al drie uur later, vlugger kan het bijna niet meer.

Alhoewel de verdeling via de REO Veiling gaat, wordt er niks op de klok geplaatst, maar werken we in bemiddeling met onze klanten. Zo hebben we jaarrond een vaste prijs. Onze grootste klanten zijn supermarkten en in tweede lijn groothandelaars die leveren aan winkels en horeca. Ons product komt dus overal terecht."

 • Met de uitspraak boven de ingang zet Wim de toon: zijn job is zijn passie en overtuiging.

Wim: "Ik geloof dat wat we eten, bepaalt hoe gezond we zijn. Ik ben heel bewust vegetariër en ben ervan overtuigd dat de toekomst plantaardig is. Jammer genoeg zijn kiemen nog niet echt ingeburgerd. Veel mensen eten te weinig groenten, vinden het vaak lastig om ze klaar te maken. Kiemgroenten kunnen daar een rol in spelen. Ze zijn kant-en-klaar en makkelijk in gebruik - je hoeft ze zelfs niet te wassen of te versnijden - en je kunt ze zowel bij koude als warme gerechten serveren.

“Ik geloof rotsvast in de toekomst van Kiem-X en ja, het is een passie. Ook op zondag (lacht). Omdat we werken met een vers product wordt er ook op zondag gewerkt. Dan starten we met het kweken en voeren we uitgebreide controles uit. Levende materie is altijd stress, je kunt niet zomaar de deur achter je dichttrekken en een weekje wegblijven. Er kan altijd iets gebeuren, er kan een pomp kapot gaan, de druk kan wegvallen,… Ik heb hier alle machines dubbel staan, zelfs de etikettenprinter, zodat als iets uitvalt we verder kunnen werken.  Je kunt het overdreven noemen, maar het is mijn nachtrust."

 

Keukentips van Wim

 • Kiemgroenten bewaren ongeveer 9 dagen verpakt en gekoeld op 2 tot 3 graden. De ideale temperatuur trouwens voor de keukenkoelkast.
 • Een mooie combinatie zowel qua kleur als smaak is een hapje van witloofblaadjes met rode bietkiemen.
 • Feestelijk is een champagneglas vullen met yoghurt, grijze garnaaltjes met bovenop scheutjes van rode biet en prei.
 • Een lekkere klassieker: gerookte zalm met preischeutjes.

 • Top een belegd broodje af met radijsscheutjes: gezond en extra hartig!

Redactie: Tine Bral

Fotografie: Marc-Pieter Devos

foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5
foto 6
foto 7
foto 8
TOP