De verse krulpeterselie van Nathalie Parret uit Westvleteren

In weer en wind worden de dagverse kwaliteitsgroenten en –fruit van de REO Veiling door bijna 1.000 actieve leden-producenten met vakkennis en een sterke betrokkenheid markt klaar gemaakt. Elk hebben ze hun eigen verhaal dat ze graag met je delen. We volgden Nathalie Parret in de koepelserre om krulpeterselie te plukken.

  • Het regent gestaag met tussen de druppels door verdwaalde sneeuwvlokken. Het kwik flirt met de nul graden en het land ligt onder een grijs deken van lage wolken. Op de paden tussen de tunnelserres is er een glibberige 'moze'laag. In de grote koepelserre waar Nathalie aan het plukken is, belanden we echter in een heldere en droge wereld.

Nathalie: "Peterselie houdt niet van natte voeten, daarom plant ik op ruggen met tussen de rijen in de bevloeiingsslang en een greppeltje waarlangs het teveel aan water weg kan."

  • Terwijl we praten, plukt Nathalie rustig door en verzamelt de stengels in busseltjes die per 10 in een veilingkistje gaan.

Nathalie: “Peterselie wordt steeds 'geplukt', nooit gesneden. De wortel blijft immers het hele teeltseizoen zitten. Je plukt enkel de lange stelen met flink wat krul, de kleine stengeltjes groeien dan verder voor de volgende oogst. Ik heb heel bewust voor krulpeterselie gekozen omdat daar het meeste vraag naar is bij de restaurants.”

“Peterselieteelt is handwerk, van het maken van de plantgaten, het inzetten van de plantjes tot het plukken. Peterselie is een plant die meerdere malen geoogst kan worden. Plukken doe je tot de plant gaat opschieten. Tot voor kort plukte ik nog peterselie van plantjes die vorig jaar in mei gepland werden. Wat ik nu pluk werd geplant in augustus in een andere serre. Tussen het planten in augustus en de eerste pluk van die plantjes ligt een periode van 6 weken. Voor de peterselie die in mei wordt geplant, is die periode korter: een 4-tal weken.”

“Ik heb dus het jaar rond peterselie. De wortels rooien is een voorzichtig en delicaat werkje want als er vocht op je huid komt, krijg je blaren. Eenmaal alles eruit, wordt de grond klaar gemaakt voor een andere teelt want ook met peterselie moet je roteren. Ik heb dan ook verschillende teelten - veldsla, bloemkool, vroege aardappelen en courgettes - en dat is steeds weer puzzelen wat waar moet komen. (brede lach) Maar dat maakt het net boeiend!"

  • Vanaf de weg zagen we de koepelserres staan, best een flink pak.

Nathalie: "Ik teel alles in volle grond onder koepelserres. Toen mijn ex-man en ik in 1998 de boerderij van mijn ouders overnamen, zetten we meteen vier koepelserres waarin we veldsla en peterselie gingen kweken. Dit waren toen nog nieuwe teelten, dus zagen we daar toekomst in. We vulden aan met buitenteelten zoals spruitkool en de opkweek van mestvarkens. We breidden de serres stelselmatig uit en lieten de buitenteelten vallen.”

“Ik ben de 4de generatie hier op de boerderij, maar wel de eerste als tuinder. Mijn ouders en de generaties voor hen waren 'klassieke' boeren met een gemengd bedrijf met akkerbouw (aardappelen, mais, bieten en graan), weilanden, varkens en melkkoeien. Om met melkkoeien verder te gaan, moesten we echt 'groot' worden en dat zagen we niet zitten. Serres met veldsla en peterselie samen met mestvarkens leek ons een mooie en haalbare combinatie. In 2013 hebben we de laatste serres bijgeplaatst tot de huidige anderhalve hectare. (kijkt de serre in) In 2014 ben ik gescheiden en sindsdien zet ik de zaak alleen verder. Ik moest me qua teelten wel aanpassen om het alleen aan te kunnen.“

“We waren met vier thuis, maar ik was de enige die de 'boerenstiel' zag zitten. Mijn ouders vonden dat ik moest studeren en ik ben dan ook zorgkundige van opleiding, werkte in een ziekenhuis, rustoord en in de thuiszorg. Ik ben nog steeds bij het Rode Kruis hier in Vleteren. Maar (lacht) ik bleef zeggen dat ik wou boeren en kon uiteindelijk overnemen. Mijn ex was geen boerenzoon en toen we besloten voor tuinbouw te gaan, moesten we alles nog leren. We kregen wel teeltbegeleiding en al is 'doen' de beste leerschool, het was best heftig."

  • Zoon Jelle is erbij gekomen, het is woensdagnamiddag dus heeft hij vrij van school.

Nathalie: "Ik heb 3 zonen. Robin en Steven zijn al het huis uit, Jelle is met zijn 12 jaar het nakomertje. Ondertussen heb ik ook al 5 kleinkinderen. Of iemand de 5de generatie op de boerderij wordt... Ik zou het fijn vinden als ik de boerderij zou kunnen doorgeven, maar dat zien we wel. Ik heb geen spijt van mijn beslissing indertijd en investeer verder, maar ik zal het hen niet kwalijk nemen als ze passen voor de boerenstiel. (fel) Het is een HEEL mooie stiel, maar het is keihard werken en de verdiensten zijn laag. De laatste jaren krijg ik ook het gevoel dat boeren van niemand nog steun krijgen, we worden een beetje in de steek gelaten."

Ze schudt de donkere gedachten van zich af, lachend: "Jelle helpt met frisse tegenzin al eens mee. Mijn echte steun en drijvende kracht is mijn moeder. Zij helpt me zoveel ze kan en motiveert me telkens weer om door te gaan. Mijn vriend Marnix springt eveneens bij in zijn vrije tijd. Voor de courgettepluk in de zomer laat ik toch twee seizoenarbeiders komen, zonder lukt die pluk echt niet. Het is - ook letterlijk - de zwaarste teelt die ik heb."

  • We lopen met het gevulde bakje door naar de loods waar de peterselie nog een zachte douche krijgt.

Nathalie: "Echt 'vuil' zijn ze nooit, maar er kan altijd een restantje aarde tussen de krullen zitten. Peterselie is een pluimgewicht in vergelijking met courgettes of bloemkool. Elk busseltje weegt 100g (lacht), wegen hoef ik niet meer, na 20 jaar is het een feilloos aanvoelen. Er gaan 10 busseltjes in elk veilingkistje - peterselie wordt per bussel verkocht - en ik ga er altijd mee op de veilingklok. Op dinsdag, donderdag en zaterdag rij ik met een pallet van 50 kistjes naar Afcowest in Poperinge, het aanvoerplatform van de REO Veiling te Roeselare voor producenten uit de Westhoek. Daar ben ik heel blij mee want anders zou ik te veel tijd verliezen met over en weer rijden.”

“Corona heeft zich het voorbije jaar goed laten voelen. (diepe zucht) Door de sluiting van de restaurants viel de vraag naar krulpeterselie fors terug, met lage prijzen als gevolg. (gedreven) Peterselie is nochtans héél gezond, ik gebruik het bij alles: vis, vlees, aardappelen, soep, groenten, sla en je kunt het in pesto gebruiken in de plaats van basilicum!"

Weten

  • Er zijn twee soorten peterselie: frivool krullend en afgemeten plat. Krulpeterselie is zeer decoratief, de platte versie is iets minder attractief en heeft een sterkere smaak.
  • Zoals Nathalie aangeeft is peterselie zeer gezond want rijk aan vitamine A, B en C, calcium en ijzer. Het zorgt voor een frisse adem, countert lookgeur en zou de spijsvertering en de darmfunctie bevorderen, de vorming van galstenen tegengaan, en - last but not least - zorgen voor een frisse teint. Een echte superfood dus!

In de keuken van Nathalie

  • Peterselie is een echte smaakmaker in salades, soepen, sauzen en eiergerechten. Gebruik daarvoor wel enkel de blaadjes - hou de stelen voor de 'bouquet garni' - en voeg ze pas op het laatste moment toe als afwerking. Laat de blaadjes nooit meekoken want ze maken het gerecht bitter.
  • De stelen kunnen wel in warme bereidingen en zijn een vast onderdeel van een 'bouquet garni', het bosje geurige kruiden dat gebruikt wordt om soepen, sauzen en stoofgerechten tijdens de bereiding te aromatiseren. Een basisbosje bestaat uit 1 takje tijm, 2 gedroogde laurierblaadjes en 3 à 4 peterseliestengels. Alles wordt met keukentouw samengebonden - hou de laurierblaadjes aan de buitenkant, zo blijft het geheel mooi samen - en in de kookpot gehangen. Draai het touwtje rond een oor van de pot zo haal je het er als het gerecht gaar is, makkelijk uit.
  • Meng de peterselieblaadjes samen met bieslook en knoflook - allemaal fijngesnipperd - door zachte boter, dan heb je een lekkere kruidenboter. Ideaal bij gebakken vis en steak. Draai de kruidenboter in vershoudfolie als een worstje en bewaar in de koelkast of - nog beter - in de diepvries.
  • Gefrituurde krulpeterselie is dé 'must' bij garnaalkroketjes.

Peterseliepesto (1 potje)

Dol op pesto, maar niet op basilicum, dan is peterselie in je homemade pesto de ideale vervanger.

  • half bosje rucola
  • 1 bosje peterselie
  • 50g amandelen
  • 1el goede olijfolie
  • 50g geraspte parmezaanse kaas

Meng alles in een blender, cutter of met een staafmixer. Doe over in een bokaaltje met deksel en bewaar in de koelkast. Meng voor gebruik even goed door. Lekker in pasta of op een bruchetta.

Redactie: Tine Bral
Fotografie: Marc-Pieter Devos

foto 1
foto 1
foto 1
foto 1
foto 1
foto 1
foto 1
foto 2
foto 1
foto 1
foto 1
foto 1
TOP