Maandcijfers februari 2019

In deze productstatistiek lees je de aanvoer- en omzetcijfers van de meest courante REO-producten gedurende januari 2019. Deze gegevens staan tegenover de resultaten van dezelfde periode in 2018. In de volgende nummers van REO Actueel worden de cijfers maandelijks geüpdatet. Op die manier kan je de laatste tendensen in aanvoer en prijsvorming doorheen het jaar op de voet volgen.

Product in de kijker - Knolselder

In 2018 werden 8,66 miljoen stuks knolselder aangevoerd op de REO Veiling. Dit cijfer is een berekend cijfer, want naast het aanvoeren en verkopen van knolselder per stuk wordt het merendeel van knolselder per kilogram verkocht. Met een gemiddelde prijs van € 0,331 per stuk viel 2018 qua prijsvorming voor knolselder eerder tegen. Veel heeft natuurlijk te maken met de erg moeilijke eerste maanden van 2018 waarin een overschot aan vollegrondsgroenten op de Europese markt een erg negatieve invloed had op de prijsvorming van deze producten. De erg droge zomer van 2018, die overal in Europa huis hield, zorgde in de tweede helft van 2018 en bij aanvang van 2019 voor een beter evenwicht tussen vraag en aanbod. Getuige hiervan is de prijsvorming in de eerste twee maanden van het jaar. Met een gemiddelde prijs van e 0,481 per stuk haalde knolselder toen zijn hoogste gemiddelde prijs van de laatste 8 jaar: ruim het dubbele van dezelfde eerste twee maanden van 2018.

Knolselder wordt het hele jaar door verkocht, bij aanvang van het seizoen hoofdzakelijk met groen, daarna zonder. Knolselder wordt verkocht in verschillende omverpakkingen: van meermalige kisten tot houten kratten, van los in een box tot in netzakken gestapeld. Het overgrote deel van onze knolselder vindt zijn weg richting het voormalige Oostblok met Tsjechië, Slovakije en Roemenië als grootste afnemers. In het binnenland zijn diverse retailers de grootste klanten voor de knolselder van de REO Veiling.

TOP