Maandcijfers januari - april 2019

In deze productstatistiek lees je de aanvoer- en omzetcijfers van de meest courante REO-producten gedurende de periode januari - april 2019. Deze gegevens staan tegenover de resultaten van dezelfde maanden in 2018. In de volgende nummers van REO Actueel worden de cijfers maandelijks geüpdatet. Op die manier kan je de laatste tendensen in aanvoer en prijsvorming doorheen 2019 op de voet volgen.

Product in de kijker - courgette

Met een aanvoer van 32,6 miljoen stuks en een omzet van 5,794 miljoen euro staat courgette ook in 2018 nog net in de top 10 producten op de REO Veiling op basis van omzet. Het totaal aantal aangevoerde courgettes ligt in 2018 bijna 6 miljoen stuks lager dan in het recordjaar 2017, maar toch nog steeds boven het tienjarig gemiddelde (2008-2018) dat op net 30 miljoen aangevoerde courgettes staat. De gedaalde aanvoer in 2018 had te maken met de droogte die in de zomer heel Europa teisterde en die de prijzen van courgettes in de zomerperiode van 2018 alvast niet ten goede kwam. Echter, met een gemiddelde prijs van 18 eurocent kwam de jaarprijs van 2018 pal uit op de tienjarig gemiddelde prijs voor courgettes.

Dankzij de gegarandeerde Belgische oorsprong en de grote flexibiliteit van onze courgettetelers vonden de courgettes van de REO Veiling alsnog vlot hun weg naar zowel de Belgische retail als enkele belangrijke exportmarkten. Fine Fleur bewees met haar extra aandacht voor kwaliteit en presentatie haar meerwaarde met een meerprijs van 3,6 eurocent per stuk.

2019 kondigt zich vast en zeker aan als een courgettejaar. Getuige hiervan is de stijging van het areaal serrecourgettes met maar liefst 31%, volgens de op de REO Veiling binnengebrachte areaalenquêtes. Ondanks een grote stijging in aanvoer kende het nieuwe teeltseizoen een relatief goede start. Met een gemiddelde prijs van €0,240 per stuk in de eerste vier maanden van 2019 komt de prijs in de buurt van de gemiddelde prijs van de eerste vier maanden van vorig jaar. Toen haalde courgette een gemiddelde prijs van €0,254 per stuk.

TOP