REO Veiling krijgt internationaal bezoek

De REO Veiling kreeg begin juni enkele telers uit Malawi over de vloer. Het werkbezoek had plaats in het kader van de samenwerking tussen Vlaanderen en Malawi op het vlak van landbouw en voedselzekerheid. De directeur van Tradeline Corporation Mr. Calvin Kamchacha en telers Ms. Margrate Chiku Ncozana en Mr Tsogoloni Isaac Kadya kregen van onze REO-medewerkers de nodige uitleg over de kerntaken van onze telerscoöperatie: het verenigen van producenten, het organiseren van de commercialisatie van groenten en fruit en de logistieke dienstverlening naar de producenten en handel. De Malawische delegatie raakte tijdens haar werkbezoek verder overtuigd van de kracht van coöperatief ondernemen en wil in de toekomst een eigen telerscoöperatie oprichten in haar thuisland.

Onder begeleiding van eredirecteur Noël Keersebilck waren de bezoekers hier drie dagen op excursie. Tijdens de eerste excursiedag op dinsdag 11 juni was de delegatie op werkbezoek bij de volgende REO-producenten: serreslateler Paul Mol uit Hooglede (foto midden), courgetteteler Pieter Van Dooren eveneens uit Hooglede, zachtfruitteler Johan Devriendt uit Passendale (foto rechts) en sluitkooltelers Hubert en Bart Boudry uit Kemmel. In de namiddag werd het aanvoerplatform Afcowest in Poperinge bezocht en volgde de delegatie de aanvoer op de REO Veiling. Op woensdag 12 juni werden in de voormiddag de verkoop en de logistieke diensten op de REO Veiling voorgesteld (foto links). Aansluitend was er een uitgebreid gesprek rond de coöperatieve structuur met Johan Pattyn, bestuurder van de REO Veiling, en algemeen directeur Paul Demyttenaere. In de namiddag volgde een bezoek aan het onderzoekscentrum Inagro. Op donderdag 13 juni tenslotte werd versnijderij Allgro, tevens REO-afnemer, bezocht samen met het REO-aanvoerplatform Produco in Sint-Lievens-Houtem.

De REO Veiling engageert zicht verder in de samenwerkingen tussen Vlaanderen en Malawi en bevestigde dit initiatief in een 'Join declaration in Partnership'. Concreet zal de REO Veiling de betrokken partners in Malawi met de nodige expertise bijstaan in de verdere ontwikkeling van hun lokale coöperaties. 

De REO Veiling wenst iedereen te danken die heeft meegewerkt aan deze driedaagse excursie.

Beelden: REO Veiling en Exchange vzw

foto 1
foto 2
foto 3
TOP