Maandcijfers januari - mei 2019

In deze productstatistiek lees je de aanvoer- en omzetcijfers van de meest courante REO-producten gedurende de periode januari - mei 2019. Deze gegevens staan tegenover de resultaten van dezelfde maanden in 2018. In de volgende nummers van REO Actueel worden de cijfers maandelijks geüpdatet. Op die manier kan je de laatste tendensen in aanvoer en prijsvorming doorheen 2019 op de voet volgen.

Product in de kijker - aardbei

De West-Vlaamse productie van aardbeien blijft stijgen. In 2018 werd meer dan 5,7 miljoen kg aangevoerd op de REO Veiling. Nooit eerder vonden zoveel aardbeien via de REO Veiling hun weg naar de consument. In 2018 werd een gemiddelde prijs van €1,71 per punnet genoteerd, wat de hoogste middenprijs voor aardbeien op de REO Veiling betekende. Aardbeien vertegenwoordigden in 2018 dan ook ruim 10% van de totale jaaromzet op de REO Veiling. Daarmee haalden aardbeien de derde plaats in de rankschikking van de belangrijkste REO-producten, na tomaten op nummer één en prei op de tweede plaats.

Bijna 84% van de aardbeien werd in 2018 verkocht onder Tomabel dat zowel voor de Belgische retail als voor de klanten op de exportmarkten een sterk kwaliteitslabel blijft. Daarnaast werden meer dan 1,2 miljoen punnets onder het kwaliteitsmerk Flandria verkocht. Er werden ook ruim 285.000 punnets Fine Fleur grondaardbeien verkocht waarvan het teeltseizoen amper twee maanden duurt, van eind april tot eind juni. Ondertussen is ook het huidig teeltseizoen van de Fine Fleur grondaardbeien voorbij. Er werden in totaal 216.000 punnets verkocht tegen een gemiddelde prijs van €1,36 per punnet.

Er zijn twee grote aanvoerpieken gedurende het aardbeienseizoen: traditioneel één in het voorjaar, waarbij er ook dit jaar vanuit onze eigen marketing ter ondersteuning gerichte publiciteitsacties werden georganiseerd, waaronder de klassieke telwedstrijd op Moederdag, en een tweede piek in het vroege najaar. Het huidige aardbeienseizoen kende globaal een wat moeizame start met een aanvoer van 3,2 miljoen punnets en een gemiddelde verkoopprijs van €1,39 per punnet in de eerste vijf maanden van 2019 tegenover een aanvoer van 3,7 miljoen punnets en een gemiddelde prijs van €1,53 in dezelfde periode vorig jaar. De aardbeien van de REO Veiling worden wekelijks gepromoot via onze Facebook-pagina ‘Aardbeien REO’ die ondertussen meer dan 7.500 volgers telt. Klik hier voor de Facebook-pagina.

TOP