Woord van de voorzitter

Beste lezer

Vorige zomer werd een algemene denkoefening voor de vruchtgroentekwekers van onze veiling georganiseerd. Tijdens deze denkoefening werden een aantal verbetertrajecten voor de toekomst gedefinieerd. Eén ervan had betrekking op nieuwe technologieën als ondersteuning van de basistaken van de REO Veiling naar jullie, producenten, maar evenzeer in een latere fase naar de markt toe.
Tijdens ons voorjaarsevent ‘#Team REO’ op zondag 3 maart werd eveneens ingegaan op de razendsnelle technologische evoluties op jullie productiebedrijven. Automatisering en robotisering, maar ook technologische evoluties zoals led-verlichting, zullen de tuinbouw van morgen een totaal ander gezicht geven. Als coöperatieve veilingwereld zullen we, net als in het verleden, nieuwe technologieën moeten omarmen om ook in de voedingsmarkt van morgen een blijvende centrale rol te spelen.

In het voorbije jaar hebben we samen met onze collega LAVA-veilingen het consultancybedrijf Deloitte de opdracht gegeven om de IT-infrastructuur van de LAVA-veilingen kritisch door te lichten. Deze externe oefening toonde aan dat de huidige infrastructuur nog voldoende bij de tijd is, maar dat de snelle evolutie naar “in the cloud”-technologie toch een aantal risico’s op versnelde transitie inhoudt. Vooral de professionele data-uitwisseling via PC-technologie en de klokverkoop, die tot vandaag een zuiver PC-gebeuren is, houdt risico’s op disruptie in.
Eind vorig jaar werd door de LAVA-veilingen beslist om samen te investeren in een nieuw gemeenschappelijk IT-platform voor communicatie en teeltregistratie. Dinsdag kreeg de raad van bestuur van LAVA een samenvatting van het vele werk dat tijdens de voorbije maanden verzet werd om alle facetten van teeltondersteuning, gewasregistratie en datacommunicatie tussen de producent en zijn veiling in kaart te brengen. Vervolgens werden de essentiële onderdelen en de vorm van de toekomstige producenten-app gedefinieerd. Tijdens de komende maanden wordt in versneld tempo gewerkt aan een eerste versie die in het najaar in testfase gaat bij een beperkte groep van producenten. Rond Nieuwjaar voorzien we een eerste uitrol van deze teeltregistratie-app naar 200 tot 300 producenten verdeeld over de LAVA-veilingen. In functie van de problemen die vastgesteld worden in de testfase, wordt de brede lancering verwacht rond maart volgend jaar. Zoals aangegeven op het voorjaarsevent ‘#Team REO’ voorzie ik om dit ook zelf uit te testen samen met mijn man op onze iPad.

Wat mij in dit verhaal aangenaam verrast heeft tijdens de voorbije maanden is:

  • de sterkte van samenwerken tussen de veilingen als ons doel duidelijk en scherp is,
  • de snelheid waarmee we kunnen evolueren als we terugvallen op de kennis binnen onze coöperaties,
  • de gedrevenheid om nieuwe technologieën te omarmen bij onze medewerkers en producenten.

Anderzijds besef ik nu als geen ander dat die scherpe opmerking tijdens één van de avonden in het denkproces van de vruchtgroentekwekers een wake-up call was om te werken aan een toekomstgerichte coöperatie. Vandaar een dank-je-wel aan de vruchtgroentekwekers die vorig jaar een aantal avonden opofferden om mee te denken aan de noodzakelijke veranderingen binnen onze coöperatie om klaar te staan voor de markt van morgen.

Onderstaand beeld is een 'mock-up' (een tijdens de ontwerpfase op ware grootte gemaakt model) van de applicatie m.a.w. hoe de applicatie er in de toekomst zal uitzien.

 

Rita Demaré - Voorzitter


Rita Demaré
Voorzitter 

foto 1
TOP