Maandcijfers januari - juni 2019

In deze productstatistiek lees je de aanvoer- en omzetcijfers van de meest courante REO-producten gedurende de periode januari - juni 2019. Deze gegevens staan tegenover de resultaten van dezelfde maanden in 2018. In de volgende nummers van REO Actueel worden de cijfers maandelijks geüpdatet. Op die manier kan je de laatste tendensen in aanvoer en prijsvorming doorheen 2019 op de voet volgen.

Product in de kijker - 4de gamma

Het 4de gamma zijn verse groenten die bestemd zijn voor de verwerkende industrie. De groenten worden namelijk door een versnijderij gewassen, gemengd, versneden en verpakt. Op deze manier biedt de markt een antwoord op de stijgende vraag van de huidige consument naar verse gemaksproducten aangezien hij steeds minder tijd spendeert in de keuken. De REO Veiling levert vandaag aan 14 verschillende Europese afnemers. Deze afnemers zijn versnijderijen die onze groenten verwerken en verpakken volgens de wensen van hun klanten die hoofdzakelijk retailers en grootkeukens zijn. Het 4de gamma neemt de versproducten van de REO Veiling af op basis van onderhandelde seizoenscontracten die tweemaal per jaar worden vastgelegd.

Een grote verscheidenheid aan producten wordt verkocht via het 4de gamma, afhankelijk van de vraag van onze afnemers. Voornamelijk slasoorten zoals veldsla, ijsbergsla, vollegrondsla en groene eikenbladsla vinden vlot hun weg richting het 4de gamma. Op de REO Veiling leveren dit jaar 36 telers van veldsla en andere slasoorten uitsluitend voor het 4de gamma. Naast slasoorten levert de REO Veiling ook andere producten onder het 4de gamma. Onder andere losse tomaat, bloemkool, broccoli, courgette en peterselie, maar ook groene selder is een gekend product in het 4de gamma, vooral dan tijdens het mosselseizoen.

Het 4de gamma kende binnen de verwerkende groentesector gedurende laatste 10 jaar een sterke groei. In 2008 dook het 4de gamma voor het eerst op in de belangrijkste REO-producten volgens aanvoer- en omzetcijfers. Met een aanvoer van 3,6 miljoen kg stond het toen op de 18de plaats. In 2017 noteerde de REO Veiling een recordaanvoer van 5,1 miljoen kg waarmee het 4de gamma de 10de plaats innam in de belangrijkste REO-producten. Dit jaar kende het 4de gamma qua volume een vrij normale start. Getuige het aanvoercijfer van 1,3 miljoen kg in de eerste helft van 2019, wat ongeveer overeenstemt met het volume van dezelfde periode van vorig jaar, namelijk 1,4 miljoen kg.

TOP