Maandcijfers januari - november 2019

In deze productstatistiek lees je de aanvoer- en omzetcijfers van de meest courante REO-producten gedurende de periode januari - november 2019. Deze gegevens staan tegenover de resultaten van dezelfde maanden in 2018. De cijfers worden maandelijks geüpdatet. Op die manier kan je de laatste tendensen in aanvoer en prijsvorming doorheen 2019 op de voet volgen.

Product in de kijker - Poperingse hopscheuten

In de feestelijke decembermaand verkoopt onze veiling bijzondere producten die anders nauwelijks ter beschikking zijn. Denk aan de exclusieve Fine Fleur hopscheuten waarvan de nationale primeurverkoop vorige week woensdag plaats had. Het is nu wachten tot ten vroegste halfweg volgende maand voor een meer regelmatige aanvoer van de fragiele seizoensdelicatesse. Een normaal seizoen duurt tot midden april.
Terugkijkend op de laatste tien jaren valt op dat enerzijds het globale aanbod van Fine Fleur hopscheuten relatief beperkt blijft, vooral omwille van het arbeidsintensieve productieproces, en anderzijds de marktvraag toch voldoende groot is om goede veilingprijzen te behalen voor dit puur en natuurlijk streekproduct. Deze vaststelling werd tijdens het seizoen 2017-2018 op een overtuigende manier bevestigd. Meerdere argumenten verklaren de interessante marktvraag én de goede prijsvorming in de laatste jaren: de grotere aandacht voor goed koken en gezond leven in het algemeen, de revival van ‘vergeten’ groenten, de sterke reputatie van seizoensgebonden groenten van bij ons en uiteraard de fijnproeverij rond een culinaire hoogvlieger die een vast ingrediënt is voor al het smakelijke dat met Kerstmis en Nieuwjaar wordt geserveerd.

De REO Veiling verkoopt sinds 2013 haar hopscheuten met de Europese BGA-erkenning van streekproduct. Deze Europese BGA-erkenning wordt vanaf 2014 versterkt door de verkoop van Poperingse hopscheuten onder het kwaliteitslabel Fine Fleur. Immers, het label van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een Europese bevestiging voor exclusieve kwaliteitsproducten, met een grote herkenbaarheid en op een authentieke manier geteeld. Het kwaliteitslabel Fine Fleur sluit daar naadloos bij aan gezien het kwaliteitslabel dezelfde kernwaarden hoog in het vaandel draagt.
Door toedoen van de REO Veiling zijn Fine Fleur hopscheuten het allereerste product in West-Vlaanderen die de strenge Europese BGA-erkenning behaalden. In functie van een behoud van de BGA-erkenning wordt heel regelmatig geäudit en gecontroleerd. Daarom is het zeer belangrijk dat er ook voor een relatief klein REO-product zoals Fine Fleur hopscheuten een sterke bundeling is van het aanbod. Dit helpt de beste prijsvorming voor de telers uit de markt te halen. Voor de kopers is het dan weer een goede garantie voor de aankoop van gekend en betrouwbaar product van hoge kwaliteit.

TOP