REO Veiling op Fruit Logistica
Van 5 tot en met 7 februari was de ‘Messe Berlin’ opnieuw het toneel voor Fruit Logistica, de grootste groente- en fruitbeurs van de wereld. Meer dan 72.000 bezoekers en 3.300 standhouders uit de hele wereld maakten gedurende drie beursdagen duidelijk dat de internationale vakbeurs een breed overzicht biedt van het volledige landschap in de verse groente- en fruitsector. Vanuit die optiek is en blijft Fruit Logistica dé ontmoetingsplaats bij uitstek om het internationale netwerk dat de REO Veiling in de afgelopen jaren heeft uitgebouwd, op een zeer efficiënte manier te versterken.
De REO Veiling had zoals vroeger een vaste stek van enkele vierkante meters in de VLAM-groepsstand. Dit liet niet alleen toe om onze huismerken en REO-producten in diverse verpakkingen te promoten, maar ook om er met de nodige discretie te vergaderen met potentiële of vaste klanten en leveranciers. VLAM zorgde als promotie-organisatie ook dit jaar voor de opbouw en de aankleding van de groepsstand, samen met de nodige promotionele ondersteuning. Op de Belgische groepsstand had de REO Veiling het gezelschap van 18 groente- en fruitbedrijven, 6 leveranciers van aardappelen en 5 leveranciers van fruitbomen. Andere Belgische bedrijven opteerden voor een eigen beursstand, maar de bewuste keuze van de REO Veiling om zich aan te sluiten bij VLAM zorgde voor een beperkte (logistieke) kostprijs en bood meer bewegingsruimte aan de marktmanagers van onze veiling om actief en spontaan contact te maken met de bestaande klanten en nieuwe prospecten die aanwezig waren op de 190.000 beschikbare vierkante meters expositieruimte verdeeld over 27 beurshallen.
De Belgische delegatie stond dit jaar voor het eerst in de gloednieuwe beurshal 27. Extra communicatie vooraf en tijdens de beursdagen zorgde ervoor dat de bezoekers makkelijk hun weg vonden richting de VLAM-groepstand. De Belgische delegatie had overigens niet alleen een nieuwe beursplaats op Fruit Logistica, maar ook een compleet nieuwe VLAM-stand, opgebouwd met warme houttinten. De opvallende groentedisplay waarop Flandria-producten werden gepresenteerd, was een vaak gefotografeerde blikvanger.
Elk jaar eisen enkele actuele issues heel wat aandacht van de exposanten en beursbezoekers op. Thema’s als duurzaamheid en de Brexit waren de centrale gespreksitems op de 28ste Fruit Logistica. Verder kregen ook de biologische producten van de REO Veiling opvallend veel aandacht. Dit was niet toevallig. Immers, de REO Veiling was een drukbezochte ‘stopplaats’ van de ‘organic route’ die door de beursorganisatie was uitgetekend.
Het beperken van de afvalberg, zeker wat plastiek betreft, is een belangrijk aandachtspunt dat in de toekomst sterk aan belang zal winnen. Zo zal in Frankrijk plastiek verpakt product vanaf volgend jaar verboden worden voor volumes kleiner dan 1,5 kg. Op Fruit Logistica stelden dan ook heel wat leveranciers innovatieve alternatieven voor plastieken punnets en omverpakkingen voor. Op de vakbeurs maakten we uitgebreid kennis met de voorgestelde oplossingen. De REO Veiling blijft de verschillende mogelijkheden opvolgen en zal verder duurzame verpakkingen in haar assortiment integreren op voorwaarde dat het op een praktische en financieel haalbare manier kan gebeuren.
Een ander belangrijk gespreksthema op Fruit Logistica was de Brexit. Na jaren van debatteren in het Europese parlement en binnen het eigen Britse parlement werd de Brexit eind januari dan toch een feit. Ondertussen zijn de onderhandelingen voor een handelsakkoord volop bezig en is het voor ons koffiedik kijken wat het resultaat wordt. Maar onze gesprekken op Fruit Logistica met de exporthandel maakten in elk geval duidelijk dat de Brexit ook opportuniteiten met zich mee kan brengen, met kansen voor producten van West-Vlaamse bodem. Immers, door onze centrale geografische ligging vlakbij de havens van Zeebrugge, Duinkerke en Calais en de gekende kwaliteit van onze groente-en fruitlabels associeert de Britse aankoper ons product spontaan met betrouwbaarheid. De vraag naar dergelijke producten zal ook na de boedelscheiding tussen Groot-Brittannië en Europa blijven bestaan. En dat biedt inderdaad commerciële perspectieven.