Maandcijfers januari - februari 2020

In deze productstatistiek lees je de aanvoer- en omzetcijfers van de meest courante REO-producten gedurende januari - februari 2020. Deze gegevens staan tegenover de resultaten van dezelfde periode in 2019. In de volgende nummers van REO Actueel worden de cijfers maandelijks geüpdatet. Op die manier kan je de laatste tendensen in aanvoer en prijsvorming doorheen het jaar op de voet volgen.

Product in de kijker - serresla

Serresla was jarenlang het grootste product binnen het REO-assortiment. Tien jaar geleden vonden nog bijna 80 miljoen slakroppen hun weg richting afnemers in binnen- en buitenland. In 2018 zakte het verkochte volume voor het eerst onder de 40 miljoen stuks. De productie van serresla viel in 2019 verder terug tot 33,39 miljoen kroppen op jaarbasis. Dit is 6,3 miljoen slakroppen minder tegenover 2018 en ongeveer 40% van het aanvoervolume van pakweg een decennium jaar terug. Dit is een gevolg van onder andere de stijgende energiekost, een productiestijging van bladgewassen die weg van de grond worden geteeld en de groeiende vraag van de consument naar verpakte slasoorten. Maar ook de Fusarium-problematiek en de commerciële eisen van de Europese retail rond residu’s zorgden tijdens het voorbije jaar voor een versnelling van de terugval van de serreslateelt in onze regio.
In onze regio wordt vandaag serresla voornamelijk geteeld voor de binnenlandse afzetmarkt. De REO Veiling maakte het product nog aantrekkelijker voor de Belgische consument met de marktintroductie in 2013 van ‘dagverse kropsla’ waarvan 1.151.952 stuks werden verhandeld. Het jaar nadien werd hetzelfde product gecommercialiseerd als Fine Fleur kropsla die zich onderscheidt met verse topkwaliteit en jonge frisheid. Onze afnemers weten dit naar waarde te appreciëren. In 5 jaar verkocht de REO Veiling bijna dubbel zoveel Fine Fleur kropsla: 1.887.918 stuks in 2014 tegenover 3.298.626 stuks in 2019. De REO Veiling en haar Fine Fleur slatelers beantwoordden deze stijgende marktvraag door de beschikbaarheid van het product uit te breiden. Sinds vorig jaar is Fine Fleur serresla ook in de winter te koop. Voordien was dit alleen vanaf mei tot en met oktober het geval.

TOP