Woord van de voorzitter

Beste lezer

Toen ik een maand terug het voorwoord voor REO Actueel schreef waren we met zijn allen in een totaal andere en vooral onzekere wereld terecht gekomen. Het was een wereld van extremen en onzekerheden.
Voor groenten en fruit kenden we plots een extreme vraag en bijhorende prijzen. Dit werd onmiddellijk gevolgd door een verzadigde markt en prijzen die kelderden. Bepaalde deelmarkten, zoals de catering en de foodservice, verschrompelden tot niets. Nu er stilaan terug wat rust op de markt komt zien we de marktverschuivingen. Het meest duidelijk is de stijging van de vraag naar vers en lokaal product bij de grootdistributie, dit zowel in België als in de ons omringende landen. Het inzetten op deze marktsegmenten via ons merkenbeleid, met Fine Fleur en Tomabel als sterke kwaliteitsmerken en Flandria als degelijk basismerk, loont. Ook het inzetten op de Franse markt met het eigen lokaal merk Les Nouveaux Producteurs zorgt voor een permanente aanwezigheid bij de belangrijkste retailers. Belangrijk is in elk geval dat de groente- en fruitmarkt in de voorbije weken toch stabiliseerde en dat ook de export terug zijn rol kon opnemen.

Met verbazing maar ook met grote dankbaarheid kijk ik terug naar de snelheid waarmee de werking van onze veiling zich heeft aanpast aan het Covid-gebeuren. Anderhalve maand terug werden de eerste maatregelen genomen om een veilige werkomgeving voor iedereen te creëren. In nauwelijks enkele dagen tijd werd “social distance” een natuurlijke reflex in de werking van de veiling. Verkoopzaal, sociale ruimten, toiletten, keurtafels, ingangscontrole in de kistenloods en wasinstallaties voor de verpakking werden aangepast aan de nieuwe realiteit en dit terwijl het bedrijf in volle werking bleef.
In een tweede beweging werden maatregelen uitgerold die zorgen voor het permanent veilig houden van het bedrijf. Het dagelijks ontsmetten van heftrucks, gebruiksmiddelen, toiletten en sociale ruimten moet helpen om een besmetting met het Covid-virus op de veiling te vermijden. Het permanent verdelen van wegwerphandschoenen en het verdelen van ontsmettingsgel aan het personeel zorgen voor een permanente bewustmaking naar allen die op de REO Veiling komen. Twee weken terug voerden zowel de bedrijfsarts als de sociale inspectie hun controles uit op de werkvloer van de REO Veiling. Beiden waren aangenaam verrast over het gedragen bewustzijn rond de problematiek en de ondernomen acties voor de medewerkers en alle gebruikers van de veilingaccommodaties.

Ik kijk zelf wat vreemd naar alle communicatie die vandaag vanuit vele bedrijven, onderwijs en overheid gevoerd wordt rond het terug opstarten van de economie. Draaiboeken en zekerheden worden bevraagd om binnen veertien dagen terug te kunnen opstarten. Vanuit een sector die zelf zijn weg heeft moeten zoeken in permanente en volle activiteit komt dit vreemd over. Het is een moment waarop ik terecht met jullie fier ben dat ik actief ben binnen de land- en tuinbouwsector. Een sector die doorheen crisissen vooral geleerd heeft de hand aan de ploeg te slaan en te doen wat moet om door dergelijke moeilijke omstandigheden te geraken. Ook deze crisis toont dit overduidelijk aan.

Vandaar aan allen die nauw betrokken zijn bij onze sector, producenten, kopers, toeleveranciers en vooral ook onze medewerkers, een grote dank je wel en ik ben echt fier op jullie allen. Maar… blijf het ook de komende maanden veilig houden, dit in het belang van ieders gezondheid!

 

Rita Demaré - Voorzitter


Rita Demaré
Voorzitter 

TOP