Nieuwe gezichten op de keurtafels van de REO Veiling

Tine Derycke

De achternaam van Tine doet ongetwijfeld een belletje rinkelen…. Inderdaad, Tine is de dochter van Frans Derycke die begin 1972 als keurder in dienst kwam op onze veiling. Frans werkte 20 jaar samen met een andere ronkende naam van keurders van het eerste uur: Benoni Callebert die 38 jaar groenten en fruit op de REO Veiling keurde, waarvan 30 jaar als hoofdkeurmeester. “Ik ben trots om in de voetsporen van mijn vader te treden. De lange keurdersloopbaan van mijn vader op de REO Veiling toont aan dat het hier een familiale werkomgeving is. Dat bewijst tevens de goede ontvangst door mijn collega’s toen ik hier op 12 oktober aan de slag ging”, kijkt Tine terug.

Tine Derycke is 44 jaar en groeide op in Staden, maar woont in Roeselare samen met haar man Kurt en twee kinderen Vita (10) en Gust (9): “Ik woon eigenlijk bijna in de achtertuin van de REO Veiling. Een korte fietstocht van 1 km en ik ben op mijn nieuwe werkplaats.” Tine beschikt over een bachelorsdiploma Agro-Industrie. “Tijdens mijn opleiding aan de Vives Hogeschool van Roeselare kregen we de kans om in het buitenland stage te lopen en ik koos toen voor een tuinbouwbedrijf in Tunesië. Het was een tuinbouwbedrijf dat tomaten, komkommers en meloenen teelde op zandsubstraat. Mijn taak bestond erin om de ontsmetting van zandsubstraat door middel van geothermie met water op te volgen. Het was een leerrijke ervaring om te zien hoe buitenlandse producenten met de teelten van gangbare producten omgaan. Naast mijn stage in Tunesië volgde ik ook nog stage aan ILVO als laborante.”
Na haar studies werkte Tine bij onder meer Fromunion. Dat is de kaasmakerij in Passendale die bekend is van de gelijknamige ‘Passendale’-kazen. “Als laborante stond ik in voor de ontwikkeling en opvolging van de producten aan de hand van audits, hygiënecontroles en onderzoeken. Een job die ik met veel passie en overgave deed, maar nu ben ik toe aan een nieuwe uitdaging. En ik ben blij dat deze nieuwe uitdaging de functie van kwaliteitsverantwoordelijke op de REO Veiling is,” zegt Tine. “Ik begon er met erg veel goesting aan. Hier heb je op de keurtafel een direct contact met de producenten. Dit rechtstreekse contact met een sector die me erg genegen is, was voor mij overigens belangrijk om me te engageren.”
Buiten haar werkuren is Tine Derycke erg sportief bezig: “In mijn vrijetijd doe ik aan boksen, pilates (soort fitness) en zwemmen. Daarnaast hou ik van fietsen en lees ik graag een goed boek.”

Celine Duboccage

De eerste werkdag van Celine op onze veiling viel samen met die van Tine. Ook voor Celine was de REO Veiling geen onbekend terrein vooraleer ze hier in dienst kwam. “Tijdens mijn studies ben ik hier op bedrijfsbezoek geweest. Daarnaast hielp ik onlangs gedurende een 3-tal maanden mee op het aardbeienbedrijf van REO-producent Wim Mahieu te Wervik. Door corona hadden veel producenten een acuut gebrek aan seizoenarbeiders. Ik wilde mijn steentje bijdragen en het leverde me bovendien een heel positieve werkervaring op. Een aangename beleving die me extra motiveerde om als kwaliteitsverantwoordelijke op de REO Veiling aan de slag te gaan.”
“Niet alleen de REO Veiling, maar zowel de voedingssector als kwaliteitsbewaking in het algemeen waren me niet vreemd toen ik hier begon”, gaat Celine verder. “Ik studeerde Voedingsmiddelentechnologie aan de Vives Hogeschool in Roeselare. Tijdens mijn bacheloropleiding liep ik stage bij het FAVV in Brugge waar ik het bedrijfsproces moest meevolgen en samen met collega’s auditcontroles uitvoeren. Na mijn studies werkte ik aanvankelijk als kwaliteitsmedewerker bij Ranson, een internationale distributeur en producent van bakkerijgrondstoffen te Harebelke.”

Celine Duboccage is 25 jaar en woont in Wevelgem. Celine volgt momenteel net als Tine een interne opleiding van 3 à 6 maanden. “Ik kijk uit naar de dag dat ik volwaardig mag keuren. Dat is over enkele maanden. In afwachting word ik heel goed begeleid door mijn nieuwe collega’s. Ik kwam in een erg collegiale omgeving terecht en voelde me hier meteen op mijn gemak.  Ook het directe sociale contact met de producenten op de keurtafel biedt toegevoegde waarde aan mijn nieuwe uitdaging. Hetzelfde voor de brede variatie in het keurwerk. Tenslotte zie je niet alleen veel verschillende gezichten op de keurtafel, maar ook veel verschillende groente- en fruitsoorten, kwaliteitsklassen, …  Iedere werkdag is anders en dat bevalt me.”
In haar vrijetijd doet ook Celine graag aan sport. Badminton, wandelen, lopen en fietsen zijn haar favorieten. Daarnaast is ze ook een groot liefhebber van geocaching. “Dit is een avontuurlijk spel waarbij gebruik wordt gemaakt van een gps-ontvanger of smartphone om ergens in de streek een zogenoemde cache te vinden. Meestal is dit dan een fles of koker waarin een blaadje papier zit. Hier kun je dan je naam op invullen wanneer je deze gevonden hebt.”

TOP