Primeurverkoop promoot ‘speciale REO-producten’

Eén van de vier primeurleveranciers: De Lovie vzw.De REO Veiling vermarkt sinds 2013 haar Fine Fleur hopscheuten met de Europese BGA-erkenning van streekproduct. Poperingse hopscheuten zijn het allereerste product in West-Vlaanderen die deze strenge Europese erkenning behaalden, mede door toedoen van de REO Veiling! Het label van Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) is een Europese bevestiging voor exclusieve kwaliteitsproducten, met een grote herkenbaarheid en op een authentieke manier geteeld. Fine Fleur hopscheuten zijn een puur en natuurlijk streekproduct met een eigen onvergelijkbare smaak. De fragiele seizoensdelicatesse is ook exclusief omwille van haar arbeidsintensief productieproces en haar beperkte beschikbaarheid in zowel tijd als volume.

Voor die redenen zijn Fine Fleur hopscheuten erg gegeerd in de gastronomie. Ze zijn al langer een vast ingrediënt in de topmenu’s van (sterren)restaurants, vooral tijdens de eindejaarsfeestdagen. Maar straks vieren we Nieuwjaar noodgedwongen thuis in klein gezelschap en Fine Fleur hopscheuten zijn wellicht niet het eerste waar de consument aan denkt als hij in de eigen keuken een feestmaaltijd klaar maakt. Toch lieten we bewust de nationale primeurverkoop in dit bijzonder jaar 2020 doorgaan omdat we er van overtuigd zijn dat Fine Fleur hopscheuten, en bij uitbreiding alle ‘speciale producten’ die de REO Veiling in huis heeft, toegevoegde waarde bieden aan een eigen bereide feestmaaltijd. We hopen dat de consument er straks zelf mee aan de slag gaat, de ‘REO-feestproducten’ beter leert kennen en zo overtuigd wordt om deze producten in de toekomst nog dikwijls te serveren.
Ons aanvoelen is ook dat de consument die thuis zelf een feestmaaltijd klaar maakt, vindt dat het deze keer wel wat meer mag zijn gezien de uitzonderlijke omstandigheden en dus ook best bereid is daar wat meer aan uit te geven. Bovendien bieden heel wat horecazaken de mogelijkheid om een culinaire maaltijd af te halen. Dit alles opent perspectieven voor de afzet van ‘speciale REO-producten’ tijdens het nieuwe jaar.

Groothandelaar Vandepoel plaatste de eerste druk.Groothandelaar Vandepoel deelt die mening en plaatste de eerste druk tegen een nieuwe recordprijs van € 322 voor 100gr. De groothandelaar gevestigd op de Brusselse vroegmarkt kocht één schaaltje van 250gr. De primeurhopscheuten werden aangeboden op MaBru. Tinos Fruit uit Westkapelle haalde de twee resterende schaaltjes (500gr) binnen tegen een gemiddelde klokprijs van € 229,5 voor 100gr.
De Fine Fleur primeurhopscheuten werden aangevoerd door De Lovie in Poperinge, Marc Vandevelde uit Reningelst en Bart Vanbeveren uit Proven Elk leverde één schaaltje met 250gr af. “Het is ons 28ste seizoen waarin we primeurhopscheuten op de REO Veiling aanvoeren”, zegt Brigitte Dewulf, stafmedewerker communicatie van De Lovie. “We begonnen met enige nervositeit aan het nieuwe seizoen dat zich vreemd aankondigt. We willen er graag opnieuw een mooi seizoen van maken. Maar wat zal de impact van de corona zijn? Aan de kwaliteit van het product zal het in elk geval niét liggen. Want tijdens de voorbije drie maanden konden we in ideale omstandigheden mooie volwassen hopplanten van het ras Magnum zorgvuldig rooien bij een hopteler in Poperinge. Het zorgde voor primeurhopscheuten van topkwaliteit: mooi recht, heel knapperig en voldoende dik. Zes medewerkers waren gedurende een tiental uren druk in de weer voor ons aangevoerde schaaltje met primeurhopscheuten, van het rooien van de hopplanten op het veld over het inkorten van de wortels van de hopplanten en het intafelen tot de pluk en het markt klaar maken.”

Vanaf de tweede helft van januari verloopt de aanvoer van Fine Fleur hopscheuten op de REO Veiling op een meer regelmatig tempo. Een normaal seizoen duurt tot half april.TOP