Woord van de voorzitter

Beste lezer

Het doek valt over het vreemde jaar 2020. Bij de start van het jaar stelden we traditioneel nieuwe plannen en specifieke doelstellingen voorop, en vormden we ons ideeën van wat we allemaal samen wilden realiseren. Veel van die plannen werden abrupt van tafel geveegd door de uitbraak van de coronapandemie in het voorjaar en de tweede golf in de herfst. In het begin verwachtte bijna niemand dat de coronacrisis de wereld zo erg ondersteboven zou gooien. Ook op de REO Veiling hoopten we dat de situatie zich snel weer zou normaliseren. Gelukkig werd onze sector gezien als essentieel, zo konden we onze bedrijven verder runnen. Onze veiling anticipeerde op COVID-19 door haar dagelijkse bedrijfsvoering aan te passen. In en rond de gebouwen van onze veiling werden duidelijke veiligheidsmaatregelen genomen. We organiseerden alle werk en de vele contacten volgens de nieuwe veiligheidsnormen. We mogen stellen dat het coronavirus een impuls gaf aan de digitale transformatie die onze veiling reeds eerder had ingezet.

De voorbije dagen werd corona meer en meer geassocieerd met een ander maatschappelijk beeld: de eindeloos lange rijen van stilstaande vrachtwagens aan de beide kanten van de kanaaltunnel. Het opmerkelijk tafereel zorgt voor een verhoogde spanning op internationaal vlak en voor een verhoogde waakzaamheid binnen onze coöperatie. Immers, heel wat van onze Belgische kwaliteitsproducten zijn ook in het Verenigd Koninkrijk erg gegeerd. In deze eindejaarsperiode is er de traditionele export van Flandria-spruiten, Tomabel-aardbeien, Fine-Fleur prei en Baron-tomaten. Doorheen het jaar vinden ook veel andere producten hun weg naar de Britse klanten. Hopelijk is de situatie die we gedurende de voorbije dagen aan de Frans-Britse grens kenden geen voorafname op de Brexitdeal. Momenteel is nog niet veel bekend over de exacte details van het handelsakkoord dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vorige week donderdag hebben afgesloten. Maar samen met onze partners uit de exportwereld proberen we te zoeken naar oplossingen om de opportuniteiten op de Britse afzetmarkt te vrijwaren. Sinds het sluiten van de Russische grenzen voor Europees product, een problematiek die het laatste jaar helemaal ondergesneeuwd raakte, werd samen met VLAM, FAVV en de exportsector, heel wat ervaring opgedaan in het zoeken van nieuwe afzetmogelijkheden en bestemmingen voor verse groenten en fruit. Ook nu zal er vanuit onze coöperatie de nodige creativiteit aan de dag gelegd worden om jullie producten in optimale omstandigheden aan de markt aan te bieden, ook aan die markten waar het door omstandigheden minder evident is. We durven hopen dat de  beslissingsnemers op alle niveaus met gezond verstand de problematiek aanpakken en met doorzicht ingrijpen bij toestanden zoals we die vorige week te frequent in de media zagen.  

Land- en tuinbouw is gekenmerkt door onvoorziene omstandigheden. Het weer speelt zoals steeds een belangrijke rol, hier en elders. Gedurende de laatste jaren worden we meer en meer geconfronteerd met extreme weersomstandigheden. Daar bovenop komt de politieke onvoorspelbaarheid en sinds begin 2020 een wereldwijde gezondheidscrisis. Pandemieën zorgen voor extra moeilijkheden. Gelukkig trotseren jullie, producenten, weer en wind. Jullie hebben ook tijdens het afgelopen jaar gewoon naarstig voortgedaan, met hart en ziel voor jullie stiel. Met duurzame aandacht voor het milieu en het welzijn van het personeel. Maar bovenal met passie voor een kwaliteitsvol product dat de consument blijvend dient te verleiden, ook in deze donkere dagen. Dit is en blijft ook de basis van onze coöperatie. Samen hard werken om oplossingen te vinden voor de problemen waarmee we geconfronteerd worden. Dat deden we gisteren met grote flexibiliteit, doen we vandaag met evenveel veerkracht en zullen we in de toekomst blijven doen. Een rustig, deugddoend en vooral gezond eindejaar laat toe hiervoor de nodige energie op te doen. Dit wens ik oprecht aan u, uw familie en uw naasten, en laten we samen met elkaar aftellen naar het nieuwe jaar waarin corona helemaal wordt bedwongen.

 

Rita Demaré - VoorzitterRita Demaré
Voorzitter  


TOP